Wpis z mikrobloga

#windows #linux #ios i może się nie obrażą #informatyka bo już programowania dodawał nie będę
Ostatnio pracując doszedłem do wniosku, że bardzo przydałoby się filtrowanie na podstawie rozmaitych atrybutów w folderach na podobnych zasadach jak np. w Excelu.
Przykładowo mamy pliki które dotyczą pewnych miejsc, pewnych osób, pewnych dat, pewnych zagadnień i chcemy wybrać np. tylko pliki tekstowe dotyczące uzgodnień, firmy XXX oraz projektu miejsca YYY z roku 2016.
Nie mam pojęcia czy takie funkcje istnieją oryginalnie w windowsie albo innym systemie lub czy są programy, które takie możliwości dają, ale uważam grupowanie folderami za bardzo ograniczone. Bo w folderze wrzucimy sobie zadania np. z roku 2016, tam folder dotyczący projektu miejsca YYY, w nim folder dotyczący firmy XXX i tam ułożymy sobie filtrowanie po nazwach, pamiętając żeby każdy plik nazywać na początku słowem "uzgodnienie", ale już nie znajdziemy sobie wszystkich uzgodnień z tą firmą w jednym oknie, chyba, że będziemy nazywać pliki w konkretny sposób "uzgodnienie-xxx-yyy-2016.doc".
Ciekawym rozwiązaniem byłyby też notatki bezpośrednio w folderach. Można by tam na bieżąco notować postępy z prac związanych z danym projektem, przydatne numery telefonów, adresy e-mail, wytyczne pisane na szybko i cokolwiek przyszłoby nam do głowy, bez potrzeby tworzenia nowych plików.
Także alarmy czasowe byłyby ciekawym rozwiązaniem. Np. mamy zweryfikować coś za kilka lat, w moim przypadku zrobić przegląd gwarancyjny. Ustawiamy alarm w folderze związanym z danym projektem i już mamy pewność że nam przypomni o tym jak tylko włączymy komputer.
Jak już wcześniej wspomniałem, nie mam pojęcia czy coś takiego istnieje. Jeśli tak to dajcie znać, bo wydają mi się to bardzo przydatne funkcje, których nie miałem okazji nigdzie zobaczyć.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Comprido: w windowsie możesz przeciez ustawić np. data modyfikacji i starsze/nowsze od, albo zakres np taki datamodyfikacji:‎15.‎02.‎2017 .. ‎23.‎02.‎2017
wklej to na pasek od wyszukiwania i jak klikniesz w to pole to sie kalendarz wyswietli
  • Odpowiedz
  • 0
@bordozielonka wiem że można wyszukać po dacie, ale to dalej jest wyszukiwanie tylko na podstawie jednego atrybutu.

@kubaczka kiedyś widziałem jak ktoś go używał ale odrzucił mnie jego wygląd. Może już się zmienił bo było to kilka lat temu. Przeczytałem właśnie i można dodawać własne atrybuty plikom ale nie widzę tam opcji notatek w folderach ani opcji przypomnienia.
Poza tym czy to jest aż tak skomplikowany program że nie można
  • Odpowiedz
@Comprido: Ogólnie to nie znam się na tym, ale na myśl mi przychodzą metadane plików, np. mp3, xls, jpg windows (explorer) potrafi po tagach sortować.
Do głębszego szukania tu jest taki przykładowy indexer do data miningu, opensource: http://lucene.apache.org/core/ i do tego jakieś dziwne grafowe bazy danych itp. ale nie mam sprzętu co by mi to pociągnął. :)
A alarmy i notatki to akurat prosta sprawa, alarmy: cron i at, a
  • Odpowiedz