Wpis z mikrobloga

@sphinxxx: Stan faktyczny jest zapisany w Piśmie Świętym. Jak widać w Piśmie nie ma ani słowa o czyśćcu, piekło jest zupełnie źle przetłumaczone. Ludzi się w ten sposób oszukuje. Na wierze jest zrobiony potężny biznes który działa na zasadzie strachu "będziesz się smażył w piekle" i płać kasę na msze za zmarłego żeby poszedł do nieba. Szkoda, że ludzie są tacy naiwni i nie sprawdzają tego wszystkiego.
18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

@sphinxxx: Tak Chrystus założył kościół ale nie katolicki. ;) Chrześcijanie wierzący tylko w niego są jego kościołem i przestrzegający jego nauczania. Zresztą Jezus o tym mówił.

6 Odpowiedział im: «Słusznie prorok Izajasz powiedział o was, obłudnikach, jak jest napisane3:
Ten lud czci Mnie wargami,
lecz sercem swym daleko jest ode Mnie.

7 Ale czci Mnie na próżno,
ucząc zasad podanych przez ludzi.

8 Uchyliliście przykazanie Boże, a trzymacie się ludzkiej tradycji,
@tylko_prawda:

Protestantyzm tym się wyróżnia, że wybiorczo traktuje cytaty z Pisma.

Może tak NT?

"Przeto, bracia, stójcie niewzruszenie i trzymajcie się tradycji, o których zostaliście pouczeni bądź żywym słowem, bądź za pośrednictwem naszego listu." (2 Tes 2,15)

"Nakazujemy wam, bracia, w imię Pana naszego Jezusa Chrystusa, abyście stronili od każdego brata, który postępuje wbrew porządkowi, a nie według tradycji, którą przejęliście od nas." (2 Tes 3,6)
@dolus_deliberatus: "o tradycji o której zostaliście pouczeni" na pewno nie jest to tradycja, która jest kultywowana przez ten świat. Akurat protestantyzm idzie za tradycją i zgodzę się że wybiórczo traktują cytaty, podobnie jak katolicy.

Dalej czytamy o jakiej tradycji mówią apostołowie:

7 Sami bowiem wiecie, jak należy nas naśladować, bo nie wzbudzaliśmy wśród was niepokoju 8 ani u nikogo nie jedliśmy za darmo chleba, ale pracowaliśmy w trudzie i zmęczeniu, we