Aktywne Wpisy

njay +149
#kupujcopolskie
Dzisiaj pragnę odkryć z wami, które soki są produkowane przez polskich producentów, a które przez zagranicznych.
Zachęcam do kupowania polskich produktów, wspierajmy naszą gospodarkę na skalę swoich możliwości, czyli w zakupach codziennych!
Polskie marki:
Dzisiaj pragnę odkryć z wami, które soki są produkowane przez polskich producentów, a które przez zagranicznych.
Zachęcam do kupowania polskich produktów, wspierajmy naszą gospodarkę na skalę swoich możliwości, czyli w zakupach codziennych!
Polskie marki:

magdalena-gaska +64
Nauczyłam dziecko szczekać na psy jak te na niego szczekają żeby się nie bał kundli, tak wiem głupie ale działa xd ostatnio jakaś właścicielka kundla się spłakała, że dziecko jej psa denerwuje
Ja uważam, że skoro kundel może mi szczekać na dziecko to dziecko też może szczekac.
Kto ma rację?
#psiarze
Ja uważam, że skoro kundel może mi szczekać na dziecko to dziecko też może szczekac.
Kto ma rację?
#psiarze

Zmienna $USER zwraca nazwę użytkownika. W trybie root'a zwraca ona "root". Jak w trybie root'a zwrócić nazwę użytkownika z poziomu Terminala, gdy jestem normalnie zalogowany w systemie na tego użytkownika?
Ale pewnie chcesz użytkownika procesu rodzica, ew. dziadka: http://stackoverflow.com/questions/30928112/how-to-find-out-the-user-of-parent-shell-inside-a-child-shell
Jedynie może używam nieodpowiednich określeń.
Do tej pory używałem tego tak:
sudo echo "/dev/sda6 /media/nazwa/Media ext4 defaults,user 0 0" >>
#!/bin/bashU="$USER"
if [ "$U" = root ] ; then echo 'Bez sudo, jełopie!' ; exit 1 ; done
sudo echo "/dev/sda6 /media/nazwa/Media ext4 defaults,$U 0 0" >> /etc/fstab
To może wycofuję się z pierwszego pytania.
I zadam inne.
Standardowo system Ubuntu/Mint montuje partycje do /media/username/nazwapartycji.
Czy zamontowanie do /media/nazwapartycji będzie w jakichś sposób kolidowała z ustawieniami jakichkolwiek programów na Linuksa? Teraz tak zrobiłem żeby mieć problem z głowy ale
To nic nie zwraca.
@look997: przetestuj:
sudo bash -c 'echo $SUDO_USER'sudo env
I wklej wynik.
Ubuntu korzysta z udisk2 i generalnie ścieżka jest hardkodowana ale możesz wymusić przez udev.
Nie chodzi o montowane partycje ale że wielu użytkowników może sobie swoje własne USB montować i nie korzystają ze swoich nawzajem... Ubuntu to nie jest serwerowy system tylko dekstopowy.
Jakbyś wyjaśnił o co dokładnie Ci chodzi było by mi o jakieś 200 razy łatwiej. (Wysokopoziomo
sudo env