Wpis z mikrobloga

Hej #emigracja w #uk . Jakoś na czerwiec, lipiec planuje przeprowadzkę z #londyn do #glasgow i tutaj moje pytanie jak ogarnialiście wynajęcie mieszkania "na odległość"? (Pytanie również do osób które przeprowadzały się z innych miast do innych)

Planuje polecieć do Glasgow jakoś w maju na dwa dni żeby jakoś się zorientować w agencjach i ale pewnie będę musiał się wcześniej z nimi jakoś umówić. Ogólnie chciałbym mieć już gotowe mieszkanie w momencie przylotu no i aby podać firmie adres, która przewiezie moje rzeczy.

Myślicie że jest realne aby w maju już podpisać umowę aby na czerwiec, początek Lipca móc się już wprowadzać?
Ogólnie planuje jakiś 1 Bedroom Flat tak do 450£ - 500 £
  • 15
@dancap: pod wzgledem ludnosci ktora nie mowi po angielsku tylko glasgowiansku, jesli do tej pory mieszkales w Londynie... delikatnie mowiac Glasgow to inny swiat
@19_85: właśnie ten język to jedyna obawa... Ale Londynu mam już dosyć a sama Anglia jakoś mnie już nie przekonuje a szukam czegoś mniejszego ale nadal z możliwością w przyszłości zmiany pracy...
@dancap: telefony z Londynu. wyjazd do hostelu w Glasgow. Ogladanie mjeszkan na miejscu. Dobeze miec jakis handicap - kase na 2 miesiace z gory, dobre referencje etc. przetestowane na sobie Londyn do Barnsley. teraz mieszkam w Huddersfield.
@dancap: ciezko bedziesz mial. Rynek mieszkan w Glasgow jest prz-je-ba-ny... Poczytaj sobie na roznych forach, ja szukalem 3 miesiace. Pomimo brexitu ceny ida w gore i jest "shortage" mieszkan. Polecalbym sie tez zorientowac co do dzielnic zebys na przyklad nie wzial mieszkania w govanhill.

Poczytaj sobie np tutaj: https://www.reddit.com/r/glasgow/comments/5qgvzw/flat_huntingdoes_it_get_better/

Jak dla mnie to niewykonalne w sosob jaki to opisales ale moze ci sie uda. Zakladam ze znasz wymagania agencji ktore trzeba
@bar_tosz: Wymagania chyba ogólne znam jeżeli chodzi o rekomendacje i stan konta z regularnymi wynagrodzeniami.
Ogólnie przeglądając oferty mieszkam to nie widziałem problemu z ilością ale możliwe jak piszesz będzie problem z dostępnością. Oszczędności sa wiec tutaj tez nie powinien buc problem. Ogólnie zastanawiam sie nad zachodnia częścią Glasgow mimo wszystko po Londynie to ceny nawet w centrum mnie rozpieszczają... o.O

Bede musial mieć dobre polaczenie z centrum i żeby jakoś
@dancap: Nie polecam zachodniej czesci. Generalnie patola. Odpusci lepiej sobie caly zachod i polnoc (tutaj troche lepiej ale gorsza komunikacja) i niektore dzielnice poludnia (np. govanhill, govan, eglinton toll). Najlepszy jest west end ale tez najdrozszy. Polecam dzielnice partic, hillhead, finnieston, hyndland - tam masz metro, mase autobusow i kolej do centrum, pelno pubow i w miare bezpieczne okolice. Z tym ze tutaj moze byc maly wybor w okolicach 500f. Southside
@bar_tosz: ufff ok. To na tej części się skupie. Dzięki wielkie, jeżeli nie masz nic przeciwko to będę się odzywał

Czy orientujesz się ile wynosi Council Tax w tych dzielnicach?

@19_85: Na pewno dam znać :)