Wpis z mikrobloga

Rząd zaciera ręce: rodzi się coraz więcej dzieci. Może być lepiej od prognoz

Według ostatnio opublikowanych badań GUS, w listopadzie 2016 r. urodziło się 33 tys. dzieci, czyli o 5 tys. więcej niż w listopadzie 2015 r. (wzrost o 18 proc.). Od stycznia do listopada 2016 r. zanotowano narodziny 353,5 tys. dzieci. "To najlepszy wynik od pięciu lat (...)"

Do wykopania (bo przepadnie): http://www.wykop.pl/link/3575903/rzad-zaciera-rece-rodzi-sie-coraz-wiecej-dzieci-moze-byc-lepiej-od-prognoz/

#mirkoreklama #polityka #4konserwy #demografia #gospodarka #ekonomia
  • 11
@PanDzikus: jak do tej pory liczba ludności Łódzi rokrocznie systematycznie spadała. O ile mnie pamięć nie myli, przodowała wśród wyludniających się miast. Jeśli trend zostanie odwrócony to źle?
@HaHard: Nie obchodzi mnie czy miasta się wyludniają czy zaludniają. Obchodzi mnie czy ludzie są okradani czy nie są okradani. Jaką metodą osiągnięto wzrost urodzeń? Rabunkiem i zasiłkami. Jedno i drugie jest całkowicie niemoralne. Jeśli pytasz, czy to źle, to oznacza, że jesteś złodziejską kanalią, bo tylko złodziejska kanalia uważa, że są cele usprawiedliwiające kradzież. Ludzie przyzwoici uważają, że cel nie uświęca środków i kraść nie wolno.
@PanDzikus: skoro nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, oznacza to tyle że marnujesz mój cenny czas. Nie odnosiłem się do metody, ale do faktu odwrócenia trendu. To po pierwsze. Po drugie zaś: czy znasz definicję słowa rabunek? I po trzecie wreszcie - kanalii poszukaj gdzie indziej, proponuję w Twoim najbliższym otoczeniu. Poza tym skoro nic Cię nie interesuje, po jaką cholerę się wypowiadasz?
@Raf_Alinski: być może ma to związek z faktem zapowiedzi wyprzedzających wprowadzenie programu 500+. O ile mnie pamięć nie myli (xD), jednoznaczne zapowiedzi przedstawicieli rządu sugerujące wprowadzenie programu pojawiły się już w listopadzie 2015.
@HaHard:

Załóżmy, że w 1 kwartale był duży wzrost urodzeń na skutek zapowiedzi 500+. Jednak w 3 kwartale liczba urodzeń spadła mimo zapowiedzi 500+ i dojściu PiS do władzy pod koniec 2015 r.
@Raf_Alinski: muszę się wycofać z tego co napisałem, przeoczyłem fakt, iż ciąża u człowieka trwa 9 miesięcy ( ͡° ͜ʖ ͡°). W zasadzie - błędnie, zupełnie pominąłem tę zmienną. W takim razie trudno wzrost liczby urodzin łączyć z programem 500+, nie tylko w pierwszym ale i w II kwartale 2016... (chyba, że zapowiedzi wprowadzenia programu pojawiły się podczas kampanii wyborczej lub wcześniej, niestety nie pamiętam czy tak
@HaHard: @Raf_Alinski: Ale nie mogło być wzrostu urodzeń w pierwszym kwartale na skutek 500+ bo ciąża trwa 9 miesięcy xD Z tego powodu w tym roku nie odnotuje się praktycznie żadnego wzrostu spowodowanego 500+. efekty będzie widać dopiero w przyszłym roku.