Nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi ( ͡°͜ʖ͡°). @MandarynWspanialy "Akwarystyka tradycyjna na wykopie.
To co lubimy najbardziej, czyli bonus tj sieciowe plotki. Przeglądając ostatnio statystki strony, natknąłem się na ciekawą dysputę na temat mojej strony, na portalu wykop.pl. Wyrok został wydany J A rozmaici mędrkowie czepili się kilku rzeczy. Może lepsze będą cytaty :
‘’ nie polecam tego bloga i to nie ze względu na tę ceramikę :P. szczelinowce w tak małym akwarium i sugerowanie, że to samotniki :/. ‘’
50 litrów na jednego szczelinowca to rzeczywiście baaardzo mało. Biorąc pod uwagę, że ryba większość czasu spędza w swojej norce, kopie, czasem sobie wypłynie. A czy to samotniki? No cóż, ja w Tanganice ze szczelinowcami nie nurkowałem, być może pływają one tam sobie zgodnie w ławicach podobnie jak neony, kto wie? Internety mogą kłamać, a rozmaite strony powielać nie sprawdzoną bzdurę. Ale jeśli na kilku stronach czytam że ‘’ w siedliskach naturalnych spotykany pojedynczo, łączy się w pary tylko na czas rozrodu, po czym nie interesuje samicą’’ , wysnuwam taki a nie inny wniosek co do zachowania ryb. W akwarium oczywiście sytuacja jest inna, pary nie mają możliwości rozpłynąć się po tarle w swoje strony, więc tolerować się muszą. Każda obiera swoją kryjówkę, i mimo litrażu tak sobie trwają, czasem wykazując zachowania dominacyjne, terytorialne etc. No, ale co ja tam wiem.
‘’ polecanie neonów i margaritatusów do kostek 30l.’’ . Ups, to nie ja polecam, jest to przedruk z Zeszytów akwarystycznych , autorstwa ludzi znacznie mądrzejszych ode mnie, Państwa Zarzyńskich.
Idziemy dalej ‘’ autor nie pokazuje luźnego podejścia, tylko podejście cwaniaczka z brakami we wiedzy ‘’ – O tak ! ‘’Czytasz na własną odpowiedzialność, prezentuję tutaj swoją wizję i poglądy z którymi nie musisz się zgadzać ‘’ widnieje w opisie strony. Wiedza z google najcenniejsza
„No i w te pędy wziąłem się za zakładanie akwarium. Niektórzy już, już dyszą pewnie oburzeniem, witamy nowicjuszy na stronie Gdzie akwaria zakładam w godzinę, a o dojrzewanie i cykle azotowe , już Wy się kochani nie martwcie.” Cytat z mojego tekstu, który bardzo oburzył. No, jeśli mam do dyspozycji zawsze gotową wodę, i dojrzałe pracujące cały czas filtry, co mam tym się martwić?
Swoją drogą, zauważyłem, że im bardziej ktoś nie ma argumentów tym częściej jestem nazywany "mędrkiem" czy ""specjalistą""(w cudzysłowu oczywiście) ( ͡°͜ʖ͡°).
Zaczynając od początku, szczelinowce leleupa to ryby tworzące kolonie, nie aż tak zorganizowane jak księżniczki, ale jednak. Oprócz tego, to akwarium jest po prostu za małe, bo nieskarłowaciałe potrafią wyciągnąć się nawet do 14cm(chociaz, co prawda, te pokrzyżowane hodowlane zwykle rosną do około 10-12cm, nawet w większym akwarium)
ad 2. Każdemu kto poleca margaritatusy do kostek 30l polecam je wpuścić, chociaż na dwa tygodnie, do nieprześwietlonego akwarium 60x30x30, lub większego, to się przekona czemu do kostek się one wybitnie nie nadają ( ͡°͜ʖ͡°). Nie widzę też możliwości wpakowania neonów do takiego akwarium, bo już nie chodzi o brak miejsca dla ławicy, ale o to, że dla takiego śmigacza jako ryby, patrząc przez pryzmat jednej, miejsca nie ma. Zwłaszcza jeżeli nie myślimy o simulansie tylko przykładowo o czerwonym.
A co do ostatniego, tutaj przykisłem, bo autor sam sobie zaprzecza "Następnie zarzucono komuś że nie ma pojęcia co to cykl azotowy skoro śmieje się z tego zdania. Jeśli chodzi o mnie to zawsze powtarzam że cykl azotowy swoją drogą…zgodzę się że istnieje,przebiega i zawyżone NO2 może podtruć ryby czy nawet zabić. Co nie zmienia faktu że pomimo tej wiedzy nigdy z wpuszczeniem ryb nie czekałem ,nawet nie mając w zanadrzu starej wody. Były wpuszczone do odstanej kranówy i ”korona z głowy nie spadła” – moja pewnie tak w oczach niektórych akwarystów.Niektórym nie mieści się w głowie to że można wiedzieć bardzo dużo-ale się do tego nie stosować."- https://akwarystykatradycyjna.wordpress.com/2014/11/10/herezji-ciag-dalszy/
@Papja: Co do zachowania i stylu życia szczelinowców czy innych ryb to aż na tyle się nie znam, żeby się wypowiadać, ale co by nie mówić kilka innych "herezji" autora blogu mnie zaciekawiło i w pewien sposób zainspirowało do zgłębienia w przyszłości tematu. Mam tu na myśli sprawę korzeni iglaków. Gość czasem próbuje iść pod włos utartym zwyczajom i dogmatom akwarystyki. I jeśli ktoś świadomie to czyta to nie zawsze
@MandarynWspanialy: No korzenie iglaków w wersji tl;dr to tak jak Ci już chyba kiedyś pisałem. Jak przeleżały w wodzie/na bagnach dłuższy czas i nie wonieją żywicą to są okej. Jak wonieją, ale są suche, to można się bawić w metodę "chemiczną" i przegotowanie korzenia kilka razy. Autor z tego co widziałem próbował wysnuwać wnioski takie jak to, że taki korzeń wcale nie wchodzi w reakcje z wodą mogące zaszkodzić rybom,
@Papja: Tak, pamiętam rozmawialiśmy kiedyś na ten temat i "obowiązującą" teorię na temat iglaków znam. Ale... jak już wspomniałem, zapaliła mi się lampka z tyłu głowy i mam zamiar szerzej i wnikliwiej zbadać problem. Ale to w przyszłości bo właśnie robię inwentaryzację sprzętu do moich przyszłych herbacianych wód amazonii :)
#nostalgia #lata90 #lata80 #telefony #zabytki Co ja odkopałem w czeluściach piwnicy. Moje pierwsze telefony za nastolatka...Zaraz podłącze i sprawdzę czy któryś gada.
"Akwarystyka tradycyjna na wykopie.
To co lubimy najbardziej, czyli bonus tj sieciowe plotki. Przeglądając ostatnio statystki strony, natknąłem się na ciekawą dysputę na temat mojej strony, na portalu wykop.pl. Wyrok został wydany J A rozmaici mędrkowie czepili się kilku rzeczy. Może lepsze będą cytaty :
‘’ nie polecam tego bloga i to nie ze względu na tę ceramikę :P. szczelinowce w tak małym akwarium i sugerowanie, że to samotniki :/. ‘’
50 litrów na jednego szczelinowca to rzeczywiście baaardzo mało. Biorąc pod uwagę, że ryba większość czasu spędza w swojej norce, kopie, czasem sobie wypłynie. A czy to samotniki? No cóż, ja w Tanganice ze szczelinowcami nie nurkowałem, być może pływają one tam sobie zgodnie w ławicach podobnie jak neony, kto wie? Internety mogą kłamać, a rozmaite strony powielać nie sprawdzoną bzdurę. Ale jeśli na kilku stronach czytam że ‘’ w siedliskach naturalnych spotykany pojedynczo, łączy się w pary tylko na czas rozrodu, po czym nie interesuje samicą’’ , wysnuwam taki a nie inny wniosek co do zachowania ryb. W akwarium oczywiście sytuacja jest inna, pary nie mają możliwości rozpłynąć się po tarle w swoje strony, więc tolerować się muszą. Każda obiera swoją kryjówkę, i mimo litrażu tak sobie trwają, czasem wykazując zachowania dominacyjne, terytorialne etc. No, ale co ja tam wiem.
‘’ polecanie neonów i margaritatusów do kostek 30l.’’ . Ups, to nie ja polecam, jest to przedruk z Zeszytów akwarystycznych , autorstwa ludzi znacznie mądrzejszych ode mnie, Państwa Zarzyńskich.
Idziemy dalej ‘’ autor nie pokazuje luźnego podejścia, tylko podejście cwaniaczka z brakami we wiedzy ‘’ – O tak ! ‘’Czytasz na własną odpowiedzialność, prezentuję tutaj swoją wizję i poglądy z którymi nie musisz się zgadzać ‘’ widnieje w opisie strony. Wiedza z google najcenniejsza
„No i w te pędy wziąłem się za zakładanie akwarium. Niektórzy już, już dyszą pewnie oburzeniem, witamy nowicjuszy na stronie Gdzie akwaria zakładam w godzinę, a o dojrzewanie i cykle azotowe , już Wy się kochani nie martwcie.”
Cytat z mojego tekstu, który bardzo oburzył. No, jeśli mam do dyspozycji zawsze gotową wodę, i dojrzałe pracujące cały czas filtry, co mam tym się martwić?
To tyle z wykopu. Nie spodziewałem się, że kiedykolwiek tam trafię. Piszą jeszcze, że założą bloga, by prostować moje bzdury, czego już nie mogę się doczekać"
cytat- https://akwarystykatradycyjna.wordpress.com/2017/01/27/mini-strumien-niskobudzetowa-akwarystyka-srodowiskowa/
Swoją drogą, zauważyłem, że im bardziej ktoś nie ma argumentów tym częściej jestem nazywany "mędrkiem" czy ""specjalistą""(w cudzysłowu oczywiście) ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Zaczynając od początku, szczelinowce leleupa to ryby tworzące kolonie, nie aż tak zorganizowane jak księżniczki, ale jednak. Oprócz tego, to akwarium jest po prostu za małe, bo nieskarłowaciałe potrafią wyciągnąć się nawet do 14cm(chociaz, co prawda, te pokrzyżowane hodowlane zwykle rosną do około 10-12cm, nawet w większym akwarium)
ad 2. Każdemu kto poleca margaritatusy do kostek 30l polecam je wpuścić, chociaż na dwa tygodnie, do nieprześwietlonego akwarium 60x30x30, lub większego, to się przekona czemu do kostek się one wybitnie nie nadają ( ͡° ͜ʖ ͡°). Nie widzę też możliwości wpakowania neonów do takiego akwarium, bo już nie chodzi o brak miejsca dla ławicy, ale o to, że dla takiego śmigacza jako ryby, patrząc przez pryzmat jednej, miejsca nie ma. Zwłaszcza jeżeli nie myślimy o simulansie tylko przykładowo o czerwonym.
A co do ostatniego, tutaj przykisłem, bo autor sam sobie zaprzecza
"Następnie zarzucono komuś że nie ma pojęcia co to cykl azotowy skoro śmieje się z tego zdania.
Jeśli chodzi o mnie to zawsze powtarzam że cykl azotowy swoją drogą…zgodzę się że istnieje,przebiega i zawyżone NO2 może podtruć ryby czy nawet zabić. Co nie zmienia faktu że pomimo tej wiedzy nigdy z wpuszczeniem ryb nie czekałem ,nawet nie mając w zanadrzu starej wody. Były wpuszczone do odstanej kranówy i ”korona z głowy nie spadła” – moja pewnie tak w oczach niektórych akwarystów.Niektórym nie mieści się w głowie to że można wiedzieć bardzo dużo-ale się do tego nie stosować."- https://akwarystykatradycyjna.wordpress.com/2014/11/10/herezji-ciag-dalszy/
#akwarystyka
Gość czasem próbuje iść pod włos utartym zwyczajom i dogmatom akwarystyki. I jeśli ktoś świadomie to czyta to nie zawsze
edit: dzięki za ten link