Wpis z mikrobloga

W filozofii Petera Wessela Zapffego człowiek stanowi biologiczny paradoks. Świadomość rozwinęła się u ludzi przesadnie i przez to nie jesteśmy w stanie funkcjonować normalnie tak jak inne zwierzęta: otrzymaliśmy więcej niż jesteśmy w stanie unieść. Pragniemy żyć, a przez to jak wyewoluowaliśmy, jako jedyny gatunek wiemy, że naszym przeznaczeniem jest umrzeć; jesteśmy w stanie analizować przeszłość i przyszłość, sytuację naszą i innych; oczekujemy sprawiedliwości i sensu w świecie, w którym sprawiedliwości i sensu nie ma. Czyni to życia przytomnie myślących ludzi tragediami. Mamy pragnienia oraz potrzeby duchowe, których rzeczywistość nie jest w stanie zaspokoić i nasz gatunek istnieje jeszcze tylko dlatego, że aby uciekać od wiedzy o tym jaka ta rzeczywistość jest, większość ludzi uczy się wbrew własnej naturze, ograniczać w sztuczny sposób zawartość swoich świadomości. Cała ludzka egzystencja jest obecnie splątana siecią mechanizmów obronnych temu służących, społecznych i indywidualnych, które zaobserwować możemy w naszych codziennych oklepanych schematach zachowań. Zdaniem Zapffego ludzkość powinna przestać się oszukiwać, czego naturalną konsekwencją byłoby zakończenie przez nią istnienia w wyniku powstrzymania się od prokreacji.

#filozofia #pytanie

Zgadasz się?

• TAK 45.8% (11)
  • NIE 54.2% (13)

Oddanych głosów: 24

• 23
@Bergkamp: myślę, że nauka porusza tą sferę czysto biologiczne, fizycznie. a filozofia pyta czemu tak się dzieje, skąd zasady, które bada nauka. nie widzę tutaj bezproduktywności, to coś, co ma napędzać Twój mózg, kreatywność i horyzonty myślowe.
@michael_: Eh. Wszystko o co pyta filozofia jest wyjaśnione przez naukę. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie ani jednego przykładu ze świata nauk przyrodniczych, o który filozofia mogłaby zapytać i uzyskać odpowiedź lepszą niż taka, którą dałaby nauka.

Jeśli chodzi o sam sens życia, proponuję ciekawą lekturę:

Nick Lane - Pytanie o życie
Richard Dawkins - Samolubny gen

Oraz teorię termodynamiczną powstania życia.

https://www.quantamagazine.org/20140122-a-new-physics-theory-of-life/

https://en.wikipedia.org/wiki/Entropy_and_life
myślę, że jednak wolę istnieć, niż nie istnieć (bo zawsze mogę się zabić, a jak nie istnieję, to nie mogę się w dowolnej chwili pojawić)

@takie_chwile_jak_te: to samo, tyle że moim zdaniem antynatalizm na propsie, ale to nie wyklucza transhumanizmu i dalszego istnienia gatunku.
@Bergkamp: Jajo. Niestety aksjologia, pytanie czy matematyka jest odkryta czy wynaleziona, filozofia prawa, etyka medyczna i (co chyba najśmieszniejsze) filozofia nauki nie mają żadnych naukowych rozwiązań, czeba myśleć bez szkiełka i oka (co nie znaczy, że ktokolwiek postuluje się ich pozbycie). Także nie ma się czego bać.