Wpis z mikrobloga

@gorfobrut no chyba że naturalnego pochodzenia bo przecież nie od dziś wiadomo że chemia dzieli się na naturalnego pochodzenia i na sztucznie wytworzoną. Naturalny to nawet cyjanek zdrowy.
  • Odpowiedz
@RatedR: I jeszcze mityczny syrop glukozowo-fruktozowy - czyli to samo co cukier stołowy tyle, że rozmieszany z wodą (z przyczyn praktycznych - nie jest sypki, nie pyli).

Pewnie cukier ładuje do herbaty jak Korwin, ale syrop g-f to już czyste złoooo...
  • Odpowiedz
  • 17
@pierre-van-hooijdonk Akurat syrop glukozowo-fruktozowy to jest zło. Głównie dlatego, że jest dodawany do wszystkiego i są to tylko i wyłącznie cukry proste. Nadmierne spożywanie (a o to nie trudno, bo jest prawie w każdym przetworzonym żarciu) prowadzi do otyłości (bo zaburza odczuwanie głodu i sytości) cukrzycy, insulinooporności i zwiększa ilość kw. tłuszczowych we krwi.
Samo zdrowie.
  • Odpowiedz
@alfka ale miód to to też mieszanina glukozy i fruktozy. Może poza cukrami tymi ma też inne związki, przez co uznawany jest za zdrowy, co nie zmienia faktu, że przez dużą zawartość cukrów właśnie nie powinien być spożywany w dużych ilościach. Dokładnie tak samo jak syrop gf. Ergo, nie zachowanie umiaru szkodzi a nie "złe" substancje.
  • Odpowiedz
Akurat syrop glukozowo-fruktozowy to jest zło. Głównie dlatego, że jest dodawany do wszystkiego i są to tylko i wyłącznie cukry proste. Nadmierne spożywanie (a o to nie trudno, bo jest prawie w każdym przetworzonym żarciu) prowadzi do otyłości (bo zaburza odczuwanie głodu i sytości) cukrzycy, insulinooporności i zwiększa ilość kw. tłuszczowych we krwi.


@alfka: No właśnie. Sama substancja nie jest szkodliwa ani zła. To nie jest nic, czego człowiek nie ma
  • Odpowiedz
  • 0
@alfka: Syrop G-F, tak jak sacharoza (biały cukier) to połączenie glukozy i fruktozy, tylko proporcja fruktozy do glukozy większa i z tego też powodu jest uznawany za bardziej szkodliwy. Co ciekawe wielu ludzi wystrzegających się syropu jak ognia nie ma problemu z fruktozą w owocach - wtedy to już jest NATURALNY cukier.
  • Odpowiedz
Co ciekawe wielu ludzi wystrzegających się syropu jak ognia nie ma problemu z fruktozą w owocach - wtedy to już jest NATURALNY cukier.


@Tarec: Fruktoza spożywana z owocami jest inaczej przyswajana przez organizm niż na przykład łyżka białego cukru albo syrop glukozowo fruktowozy. Skok glukozy nie jest tak gwałtowny gdy jemy owoc (fruktozę). niż gdybyśmy jedli syrop glukozowo fruktowozy (jeszcze zależy z czym) albo cukier. M.in. dlatego że owoc ma dużo
  • Odpowiedz
@alfka: cukier prosty? Cukier prosty to na przykład fruktoza która jest w owocach, sokach naturalnych i jest lepszy bo organizm nie musi go rozłożyć jak sacharozy - cukru złożonego. Nie powielaj głupot które gdzies kiedyś słyszałaś. Jednocześnie nie twierdze ze syrop gf jest w stu procentach dobry ale takie głupoty obniżają twoja wiarygodność
  • Odpowiedz