Wpis z mikrobloga

@krzysiekhum: twoja odpowiedź delikatnie rzecz ujmując nie ma sensu w świetle tego, co napisałem, chyba, że punktem odniesienia jest zegarek za 20tys. złotych. Mój kosztował jakieś 60 razy mniej.
Opcja druga - możesz nie mieć pojęcia, o czym piszesz, jeśli uważasz że 45 sekund od początku listopada to dużo.
  • Odpowiedz
@Pantokrator: Ups, wybacz – myślałem, że chodziło Ci o odchyłkę dobową ;) Mam kilka zegarków i nie noszę wszystkich codziennie, dlatego nie jestem w stanie śledzić ich dokładności w takim przedziale czasowym.
  • Odpowiedz
@krzysiekhum dobowo to by była oczywiście katastrofa. Napisałem, że od listopada nic nie regulowałem, choć fakt, mogłem napisać "nie nastawiałem godziny", als mysllałem, że jednak nikt nie założy że myślę, że 45s na dobę to mało...
  • Odpowiedz
@krzysiekhum spoko, każdemu się zdarza. Wiem, że te 45 sekund w prawie 3 miesiące brzmi niesamowicie, ale mam ten fuks, że zegarek w nocy leżąc koronką w górę traci tyle, co w dzień zyskuje i dobowo wygląda to super. W Seiko tak dobrze nie było, choć powtarzalność też była dobra i po regulacji pewnie osiągałby niezłe wyniki, ale i tak do Orienta raczej startu by nie było.
  • Odpowiedz
@krzysiekhum: @Pantokrator: Wszystko pięknie Mako II bdb zegarek, ale wydaje mi się troche za duży i totalnie nie przemawia do mnie ten ruchomy bezel. Jakąś alternatywę bez tego w podobnym przedziale cenowym byście polecali?
  • Odpowiedz
@Pantokrator: mój obecny skx kręci się wyjątkowo dobrze. przez ostatnie kilka dni go testowałem i codziennie +5 sek
ale przyznaje, że w budżetowych orientach są lepsze bebechy niż w budżetowych seiko. 7S26 to syf
  • Odpowiedz
@Vndone: nie jest wcale duży. Wydaje ci się, że jest duży, bo go na oczy nie widziałeś - na żywo właśnie przez ten bezel wydaje się sporo mniejszy niż jest.

A obrotowy bezel? To wspaniała funkcjonalność, dzięki której możesz sobie mierzyć czas od zadanego momentu. A obraca się bardzo fajnie, bo tylko w jedną stronę i z takim miłym "kliknięciem" co 3 stopnie.
Nikt ci nie każe go obracać. To
  • Odpowiedz
@Pantokrator: Może masz racje, na pewno sprawdze go na żywo. Ja doskonale wiem jakie to ma funkcje tylko chciał bym coś bardziej klasycznego, a ruchomy bezel po prostu do mnie optycznie nie przemawia. Stąd też wrzuciłem wyżej zdjęcie modelu z pytaniem czy cena=jakość. Zależy mi na bardziej klasycznym modelu.
  • Odpowiedz
@Vndone ale ruchomy wygląda tak samo, jak nieruchomy. Tyle, że się rusza. Ale ogólnie to ci się duży nurkowy bezel nie podoba, i ruchomość nie ma tu nic do rzeczy. :)
Jak nie nurek, a jednak Orient, to w sumie po prostu zobacz sobie, co mają na Orientuhren.de, a jak ci coą podpasuje, to bierz, bo do 700zł to Orient ma najciekawszą ofertę, choć nie wiem, czy mają akurat ten zegarek.
  • Odpowiedz