Wpis z mikrobloga

@dwa_koty_kastrowane bez wymiany - można głowicę wymontować i przemyć w w wodzie demineralizowanej w myjce ultradźwiękowej. Ewentualnie po prostu wlać demineralizowanej do jakiegoś pojemnika tak na ok. 2mm i wstawić do niego głowicę do odmoczenia na np. kwadrans. Potem po ponownym zamontowaniu głowicy trzeba by odpalić czyszczenie z poziomu plotera. Niestety przy tym zabiegu istnieje ryzyko zapowietrzenia głowicy, co bywa trudne do usunięcia. Szkoda, że w tym modelu nie ma oddzielnych głowic
@thrackan do mniejszych drukarek mam taki specjalny płyn czyszczący w osobnych kartridzach. Wymieniam je i robię 2, 3 cykle czyszczenia i przechodzi. Myślałem żeby to samo zrobić w tej ale zanim ten płyn dojdzie do głowicy miną wieki. Chyba że jest opcja jakoś przyspieszyć transport tego płynu z kartridża do głowicy?
Piszę z telefonu i nie znam konstrukcji tej konkretnej maszyny, ale jeżeli masz tam jakiś wężyk dostarczający tusz do głowicy możesz delikatnie wpompować płyn strzykawką bez igły.
@dwa_koty_kastrowane Objawem jest zwykle całkowity brak danego koloru. Pomóc powinno teoretycznie zassanie tuszu od strony dysz przez wytworzenie podciśnienia, ale trzeba do tego skombinować np. jakąś uszczelkę i strzykawkę. Wszystkie działania, jakie opisałem, proponuję jako ostatni krok przed wymianą głowicy na nową, bo są dość inwazyjne.