Wpis z mikrobloga

Mam znajomą, która zajmuje się #grafika i oczywiście pracuje na #macbook , bo to w końcu sprzęt idealny dla grafików xD

Jak wielu ludzi pisze do mnie, jak potrzebuje rady technicznej, albo graficznej.

Spoko, lubię pomagać - o czo chodzi różowy pasku? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Okazało się, że komputer zacina jej się podczas pracy w Illustratorze. Kiedy przerobiłem w głowie wszystko, co może być związane stricte z tym programem, doszedłem do najprostszych rozwiązań - restart programu, restart komputera. Tu zaczęły się schody. W skrócie:

- Skończył jej się trial Adobe Illustrator
- Nie może zrestartować komputera, ani programu, bo program zawoła o licencje
- Od kilku miesięcy pracuje bez restartu komputera z zapchanym ramem i wszystkie projekty trzyma otwarte.
- Nie stać jej na subskrypcje, ani kupno programu
- Nie wrzuci cracka (to i tak o wiele trudniejsze, niż na PC), bo ma szacunek do twórców i nie interesują jej moje złodziejskie rozwiązania.

#komputery #logikarozowychpaskow #apple
KrisM89 - Mam znajomą, która zajmuje się #grafika i oczywiście pracuje na #macbook , ...

źródło: comment_fM3FYBO7ou6nncEpD6TCjnrgmznWAPC5.jpg

Pobierz
  • 104
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

- Nie wrzuci cracka (to i tak o wiele trudniejsze, niż na PC), bo ma szacunek do twórców i nie interesują jej moje złodziejskie rozwiązania.

@KrisM89: Przecież i tak łamie licencje swoim działaniem
  • Odpowiedz
@Kolmetoista: Znałem też kiedyś dziewczynę, która rysowała grafiki palcem. W odpowiedzi na moje rady o użyteczności tabletu i dobrej myszki, dostałem pieśń pochwalną na to jak zajebiście apple zaprojektowało touchpada :D
  • Odpowiedz
@KrisM89: tez robie grafe na Macbooku i jest to genialny sprzęt do tej branży (sprawdź choćby niedostępny dla Windows program Sketch). Ostatni raz resetowałem lapka chyba z 2 miechy temu i nie mam problemu z ramem. A co do rysowania grafiki na touchpadzie to tez znam takich i świetnie sobie radzą, choć wg mnie nie jest to wygodne.
  • Odpowiedz
@bastianbastiante: @piwniczak: Ja akurat zajmuję się grafiką 3D, ale programy 2D też co chwilę korzystają z CPU, karty graficznej, a pliki tymczasowe obsługuje RAM. Nie oszukasz tego, optymalizacja nie ma nic do rzeczy. Wierzę, że do robienia identyfikacji, wizytówek czy webdevu pracuje się na tym całkiem przyjemnie, ale w stosunku do moich potrzeb not even close - to zabawka.
KrisM89 - @bastianbastiante: @piwniczak: Ja akurat zajmuję się grafiką 3D, ale progra...

źródło: comment_slTqPxUwaz2U59HppbYgFGfas5SFf7m6.gif

Pobierz
  • Odpowiedz

@KrisM89: To akurat jest prostsze albo równie proste
  • Odpowiedz
@KrisM89: Nie wiadomo nic o specyfikacji obu maszyn z twojego gifa. Test bylby miarodajny gdyby na "Custom PC" postawiono OSX i wtedy robiono porownanie pomiedzy Windowsem, a MacOSem.
  • Odpowiedz
Pal licho moc obliczeniową, RAM, mały dysk, albo brak karty graficznej, ale ta OPTYMALIZACJA...

Wincyj optymalizacji !!!

@KrisM89: po tej wypowiedzi uważam że nie znasz się na komputerach. byś porównał konkurencyjny sprzęt zamiast powatarzać kłamstwa o tym jak to macbooki mają słabe podzespoły. pod wieloma względami mają najnowocześniejsze i najlepsze podzespoły na rynku.
  • Odpowiedz
@ly000: Czyli jakie? Pokaż mi maca z ramem powyżej 16gb DDR4, albo kartą graficzną, która uciągnie rendering real time i z wielowątkowym procesorem w nowej architekturze. Mówię o konkretach, a za Twoim słowem "najnowocześniejsze" w odniesieniu do appla stoi technologia sprzed 2-3 lat.
  • Odpowiedz
@KrisM89: tak, bo laptopy do tylko ilość ram i karty graficzne. jak potrzebujesz dużo ramu i dobrej karty to używasz stacjonarki. w laptopie jest wiele innych ważniejszych parametrów.
  • Odpowiedz
@ly000: Mówimy o sprzęcie, na którym ja bym pracował, gdybym chciał być mobilny, miał 2000$ i chciałbym mieć komfort pracy przy dużych projektach. Zarzuciłeś mi, że nie znam się na komputerach, a rzucasz sloganami w odpowiedzi na zagadnienia, o których Ci mówię...
  • Odpowiedz