Wpis z mikrobloga

Mirki z #modelarstwo #budujedrona i #cctv też - takie źródło dobrych kamer za przyzwoite pieniądze: https://h888.aliexpress.com/store/1512187
Mają dużo kamer analog, AHD (analogHD), IP, i osprzętu do nich. Zasadniczo kupujesz puzzle - osobno płytka kamery, osobno uchwyt obiektywu-tubus, osobno obiektyw itd...

Ja kupiłem tą - https://www.aliexpress.com/item/FPV-2-1mm-LENs-1-2-8-Sony-Exmor-STARVIS-CMOS-IMX291-NVP2441-CCTV-camera-module/32772010626.html
I powiem tak - w ciemności jest lepsza niż RunCam Owl+, kosztuje mniej, a z stosunkowo ciężkim modułem IR-cut waży 22g tylko.
kupiona 2017-01-01, doszła 2017-01-13 - raczej dobry czas jak na przesyłkę za 3$
cena $32.74 minus jakieś bony od sprzedającego itp

Jakbym drugi raz kupował, do celów FPV - to bez ircut-a. Po przejściu na b/w i wyłączeniu ir-cut - widać troszkę więcej szczegółów, ale nawet w pełnym kolorze widzi w całkowitej ciemności dobrze.

fotka wykonana w pokoju, w którym jedynym źródłem światła był LCD, ustawiony zreszta na miniumum jasności (najciemniej jak się da)#itemyzchin #alliexpress #kamera #fpv
źródło: comment_QVPHncmmiJHJD5WL2ETtOTQ4FJE6Fd8Z.jpg
  • 7
oraz to samo w tym samym oświetleniu po wyłączeniu filtru IRcut (i przejściu na B/W)
różnice widać w zakamarkach - pod stołkiem, gdzieś w cieniach - widać więcej szczegółów, które w kolorze się trochę w cieniu już chowają)

Dodam że gołym okiem w tym oświetleniu nie widzę praktycznie nic - tzn wymacałbym tą białą szafkę, tak by się zabić po ciemku, ale np segregatorów na półce już nie widać w ogóle...
A
źródło: comment_RZqKl90fEdmAUmKd9dFsgMxH4WQvHuFn.jpg
@Wychwalany: no jeśli chodzi o ciemne - rewelacja, kupuję drugą kamerkę, którą przyczepię sobie do googli vpv z przodu - będę miał pasywny noktowizor .
A jeśli chodzi o obraz w dzień - też nie mogę złego słowa powiedzieć, zwłaszcza że ta kamera jest 1080p AHD - więc obraz zbiera piękny, a jedynie format jego przesyłania (zwykły analog PAL) go ogranicza.
Po przełączeniu na generowanie sygnału AHD - jest po prostu
bez IR cutu będziesz miał kiepskie kolory w dzień, wpadajace w fiolet. IR cut może być mechaniczny, który jest wylaczany w nocy lub stały, wbudowany w obiektyw.

@Wychwalany: chodziło mi, że wybrałbym kamerkę ZE STAŁYM IR-CUT znaczy jak w większości kamer (bo ten przełączany mechanicznie - nie ma wielkiego sensu), bez modułu przełączanego ircut-a