Wpis z mikrobloga

Taki smutny tekst Srokowskiego. Kuźwa skąd to się bierze, z kompleksów?

„Podchodzimy do ucznia, do którego ta szafka należy i pytam go, co to wszystko znaczy. A on hardo mi odpowiada: – Jak to co? To kawałek Ukrainy. Ja jestem Ukraińcem i trzymam tam narodowe skarby – tak mówi. – Te skarby? – dopytuję. – Banderę i czerwono-czarną flagę? – Tak – odpowiada bez wahania – to są nasze symbole. Symbole wolnej Ukrainy. Nienawidzę Polski. Polska okupowała Ukrainę. Moją stolicą jest Kijów, a nie Warszawa. – Ale przecież uczysz się w polskiej szkole, w Warszawie!? – z niedowierzaniem ciągnę. – To chwilowa sprawa. Wykorzystamy was, pokończymy studia i wyjedziemy do swojej ojczyzny – już mówi w liczbie mnogiej. – A poza tym, w jakiej tam polskiej szkole? – butnie rzuca. – Niedługo przyłączymy was do Ukrainy. I będziemy wielkim państwem. Mogę panu pokazać mapy, na których wyraźnie widać, jak wielka jest Ukraina. A jak przyłączymy Kraków i Warszawę, będzie jeszcze większa. Mogę panu przesłać emailem filmy o prawdziwej i wielkiej Ukrainie. – Nauczyciel tego słuchał ze zdumieniem, a uczeń na jego oczach wyciągnął z kieszeni niebiesko-żółtą opaskę i nałożył na rękaw.”

http://dziennik.artystyczny-margines.pl/hodujemy-weza-na-wlasnej-piersi/

#ukraina #polska
  • 36
  • Odpowiedz
@oydamoydam: czy ja gdzieś wybielam człowieka skazanego przez sąd II RP na śmierć? Nie!!! Ale trzymajmy się faktów, bo wykopki święcie wierzą, że podczas Ludobójstwa na Polakach UPA dowodził Bandera. To, że został w II RP skazany na śmierć chyba świadczy, że nie był aniołkiem a groźnym terrorystą. Jego wizje Ukrainy były dla nas nie do przyjęcia i rzeczywiście stworzył podwaliny pod eksterminację Polaków ale trzymajmy się też faktów bo
  • Odpowiedz
@bijotai: Znikomy?

"Na początku grudnia br. na stronie internetowej rosyjskiej Federalnej Agencji Archiwów opublikowano dokumenty Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów świadczące o tym, że organizacja ta planowała przyszłe ludobójstwo na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej już od zarania swojego istnienia. Publikację tych dokumentów przygotował dyrektor Fundacji „Pamięć Historyczna” (Историческая память) Aleksander Diukow (Александр P. Дюков)[1]. Historyk ten znany jest m.in. z badań nad antypolską współpracą służb specjalnych III Rzeszy i Litwy w latach 1939-1940, której poświęcił wydaną w 2013 roku książkę pt. „Protektorat Litwa”[2].

Są to cztery dokumenty: broszura z 1931 roku pt. „Jak i za co walczymy z Polakami” – pochodząca z Archiwum Państwowego Obwodu Lwowskiego i opublikowana po raz pierwszy w 2003 roku we Lwowie, „Doktryna wojskowa ukraińskich nacjonalistów” z 1938 roku – pochodząca z Archiwum OUN w Kijowie i opublikowana po raz pierwszy w 2013 roku w Kijowie, instrukcja „Walka i działalność OUN podczas wojny” z 1941 roku – pochodząca z Archiwum Służby Bezpieczeństwa Ukrainy i opublikowana po raz pierwszy w 2006 roku w Kijowie oraz notatka wojennego referenta OUN-Zachód Łuki Pawłyszyna z odbytej w październiku 1942 roku konferencji wojskowej OUN-B – pochodząca z Archiwum Służby Bezpieczeństwa Ukrainy i opublikowana po raz pierwszy w 2005 roku w
  • Odpowiedz
w okresie 1941-1944 i jego wpływ na wydarzenia w tym czasie był (jeśli był jakikolwiek) znikomy.

@oydamoydam: ty czytasz o jakim okresie piszę!!! W czasie Ludobójstwa Bandera nie dowodził UPA!!! Min za swoje pomysły dostał karę śmierci od polskiego sądu
  • Odpowiedz
@oydamoydam: wskaż mi proszę gdzie bronię Banderę!!! Już konkretnie!!! Natychmiast!!! Natomiast ty prezentujesz jak zawsze na wypoku kompletny brak wiedzy. Piszę, że akurat Bandera nie dowodził UPA bo przebywał w KL w 1941-1944 Skaczesz po temacie bo nie wiesz co napisać a przyznać się do braku wiedzy nie potrafisz. Wrzucasz kawałki z Wiki to może rusz cztery litery, pofatyguj się do biblioteki weź jakąś naukową publikację, przeczytaj i dyskutuj bo
  • Odpowiedz
Piszę, że akurat Bandera nie dowodził UPA bo przebywał w KL w 1941-1944

@bijotai: No to piszesz, ale ja co mam do tego. Przeczę gdzieś temu?

No i co z tego, że nie dowodził w tamtym okresie? Jak ustawił cały ten mechanizm. Facet, który konstruuje bombę tez jest winny ofiar. Nie tylko ten co wysadza w powietrze.

Piszesz ot tak sam z siebie, w żaden sposób nie sprowokowany, że Bandera
  • Odpowiedz
13 lat miał ten chłopiec.

@oydamoydam: Ja nie wierze zbyt łatwo w tego typu historie z opowiesci publikowane na stronkach i przez osoby zangażowane. I tak na stronkach antyimigranckich sa zamieszczane fejki o imigrantach. Naordowcy kilkanscie dni temu powielili oczywistego fejka o imigrantach, którzy rzekomo spalili choinke w polskim miasteczku.
Powielano tez artykuły o imigrantach pisane na zasadzie, pewna kobieta ma znajoma ktorej siostra pracuje w niemieckim szpitalu i on
  • Odpowiedz
@szurszur:
Czyli ni mniej ni więcej zarzucasz Srokowskiemu kłamstwo. Albo przynajmniej zbytnią łatwowierność, bo twoim zdaniem polski dyrektor warszawskiej szkoły tak po prostu go oszukał.

Srokowski to polski dość uznany pisarz zajmujący się tematyką kresową. Człowiek piszący o nienawiści, która wydarzyła się na wschodzie sam twoim zdaniem jest pełen nienawiści i nawet jak zakładasz może posunąć się do kłamliwych wymyślonych historii.

No Wiatrowicz zaciera ręce. Jak paszkwilant Srokowski wymyślił taką historyjkę o ukraińskim chłopcu z warszawskiej szkoły to i na pewno wymyślił te wszystkie polskie "pseudorelacje" z
  • Odpowiedz
@oydamoydam: Po prostu artykuł ma cechy charakterystyczne fejka i o tym napisałem.
Wiele tego typu rzeczy widziałem, także antyrosyjskich wymyślanych na Ukrainie.
Pomimo rozwojowosci sprawy nie wiadomo o jej kontynuacji.
Był już jeden ulubieniec antysystemowców Sumlinski, który podrasowywał swoja twórczosc. A też był już znany.

Chec wywyższenia sie jest charakterystyczna dla nacjonalistów - w tym polskich narodowców. Stosuja nawet te same wymowki do tłumaczenia pacyfikacji cywilów co
  • Odpowiedz
A co tu mieli kontynuuować. Jakiś 13 latek się wygłupił i tyle.

Zrównanie wielosetletniego rosyjskiego imperializmu z jakimiś rozdmuchanymi teoriami o turboukraincach.

@szurszur: Drudzy po prostu dopiero zaczynają ;) Wiesz kompleksy po porażce i chęć rewanżu zrobiły z Niemców nazistów. Agresja jest często skutkiem zaburzeń psychicznych, kompleksów.
  • Odpowiedz
A co tu mieli kontynuuować. Jakiś 13 latek się wygłupił i tyle.

@oydamoydam: Ale sami napisali o rozwojowosci sprawy i braku informacji szczegółowej ''na razie''.

Wiesz kompleksy po porażce i chęć rewanżu zrobiły z Niemców nazistów. Agresja jest często skutkiem zaburzeń psychicznych,
  • Odpowiedz
@oydamoydam: Jeżeli już to raczej brałbym pod uwage watek osobisty. Ten tekst został wrzucony na blog wirtualnapoolinia a to antyukriasnkie miejsce niepoprawnych rusofili (teksty o tym, że dziadek Dudy był w UPA itp.) I co ciekawe nawet tam jest pare komentarzy powatpiewajacych w prawdziwosc.
Ten tekst po prostu brzmi zbyt idealnie pod tezy. Być może on go literacko podrasował i stad takie wrażenie.
Na tym blogu pisza:

piękny tekst ale
  • Odpowiedz
@szurszur: To wszystko domysły. Ale ja nic nie mam przeciwko podejrzliwosci... tylko bądźmy konsekwentni w tej ostrożności. I powtarzam - nie wszyscy nas lubią. Czeczenow też kiedys przyjmowalismy na złość Rosji. Bądźmy ostrożni, uczmy sie na błędach.
  • Odpowiedz
@oydamoydam: Co do tekstów tego typu ja staram się być ostrożny ostrożny w różne strony. Nie raz dawniej pisałem o wrażeniu wymyslania tekstów w'' na temat''. Glupoty zamieszczaja tez niekiedy kresy24 (czesciej na Rosjan ale antyukrainskie tez w niektorych okresach).
Wiadomo, że to domysły, ale w środowiskach zangązowanych łatwiej o podrasowanie tekstu.
Pamietam jak ze dwa lata temu na główna wszedł artykuł z bloga o studentce oburzonej tym, że osoby
  • Odpowiedz