Wpis z mikrobloga

Do czytających Mireczków: poszukuję książek-reportaży w stylu książek W. Jagielskiego. Chodzi mi bardziej o nowsze książki 2000+, starsze typu Kapuściński, Fiedler, Halik. Ktoś jeszcze w ogóle pisze książki w tym stylu? Nie chodzi mi o książki opisujące jednorazowe wyprawy "byłem gdzieśtam, to opis mojej podróży" i wszystkie te książki "podróżnicze" autorów takich jak Pawlikowska, Cejrowski, Wojciechowska.

#ksiazki
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michal015: Ja bardzo polecam "Czarnobylską modlitwę" Swietłany Aleksijewicz, wydaną właśnie przez to wydawnictwo. Notabene autorka jest noblistką, więc chyba warto zapoznać się też z innymi jej książkami :)
  • Odpowiedz
@michal015: Wiesz co, akurat czytałem chyba najmniej podróżnicze, bo kilka książek Swietłany Aleksijewicz ("Czarnobylska" jest niesamowita, naprawdę polecam, @VanityFair ma rację). "Klawisze" jeszcze kojarzę, ale IMO słabsze. Kolega bardzo polecał Karawanę kryzysu, Izrael już nie frunie, Wojna umarła, Żar. Ogólnie tematy są ciekawe, tytułów dużo. Jako że moja biblioteka to kupuje, to przy każdej wizycie coś sobie biorę z tej serii. Polecam tag #bookmeter, jest tam
  • Odpowiedz