Wpis z mikrobloga

jak to jest z punktami karnymi za przekroczenie prędkości w #uk posiadając ciągle polskie prawo jazdy? Mandat dadzą, kasę zapłacę a punkty zapiszą na konto czy nie?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@patrol798: > For the speed awareness course, the speed of the offence must fall within the criteria stated below:

30 mph up to and including 42 mph
40 mph up to and including 53 mph
50 mph up to and including 64 mph
60 mph up to and including
  • Odpowiedz
@scobos: nie mam pojecia, jesli masz zamiar zostac w uk to ja bym Ci jednak radzil isc na kurs, punkty beda sie za Toba ciagnely kilka lat, a razem z tym spore zwyzki na ubezpieczeniu, na przykladzie kolezanki moge powiedziec ze z 70 funtow miesiecznie podniesli jej na 110
  • Odpowiedz
@scobos: Jak jestes rezydentem to Ci zakladaja cyfrowe punktowe konto i tam wlepiaja punkty juz teraz chyba bo ksiazeczki wycofali. Nie musisz wymienic prawka jak pisze @hym1988 i kryteria zaproponowania kursu tez sa inne niz pisze @patrol798. Za to @iroos dobrze razdzi bo musisz powiedziec ubezpieczycielowi o punktach a on Ci podniesie ubezpieczenie dosc sporo przez 4 lata. Ja placilem 500 rocznie i mi podniesli do
  • Odpowiedz
@patrol798: Tez kryterium predkosci mialem na mysli. Jest to przekroczenie dozwolonej predkosci od 10%+2mph do 10%+9mph. To co napisal @iroos jest jak najbardziej prawidlowe, chodzilo mi tylko o "wzór" na jakiej podstawie takie a nie inne no i mozna sobie samemu latwo obliczyc po drodze.
Ty napisales cytuje

wyślą cię na kurs doszkalający jesli przekroczyłeś tylko o 5 mph chyba i sie zgodzisz. Jesli wiecej przekroczyles to mandat i
  • Odpowiedz
  • 0
@dob3k: dzieki za wyjasnienie, tak mi sie wydawalo, ze zaloza jakies wirtualne konto i tam wbija punkty. Wiesz jak wyglada taki kurs?
  • Odpowiedz
@scobos: Jak ja dostalem punkty 6 lat temu (dopiero mi sie niedawno wyczyscily) to jeszcze byly takie karteluszki na punkty. Counterpart to sie nazywalo. Wycofali je kilka lat temu zastepujac wirtualnym kontem z punktami. Oczywiscie to konto dziala tylko tu. Nie przenosza Ci sie punkty z innych krajow ani te punkty nie przenosza sie do innych krajow.
Najpierw przysylaja list do wlasciciela auta zeby potwierdzic tozsamosc prowadzacego auto ktory przekroczyl
  • Odpowiedz
  • 0
@dob3k: dzieki wielkie kumplu!
Szczerze to chyba posle narzyczona na ten kurs bo dostalismy przekroczenie predkosci o niewiele bo 9mil na tymczasowym ograniczsniu do 50 na autostradzie. Ja juz mam punkty wlasnie i nie chce wiecej podwyzszac ubezpieczenia takze ten kurs bedzie chyba najlepsza opcja.
  • Odpowiedz