Wpis z mikrobloga

#finanse wytłumaczcie mi dlaczego dodrukowuje się banknoty albo tworzy nowe z większą ilością zer? bo niby wiem czemu ale nie do końca bo przecież Dolar amerykański nigdy nie dodawał sobie zer i nigdy nie zmieniali banknotów a jedynie zmieniała się siła nabywcza za dany banknot. Do tej pory w usa można zapłacić srebrnym dolarem z XIX wieku i bedzie miał wartość jednego dolara. Tak więc - dlaczego miedzy innymi u nas dorabiano banknoty? #banknoty
Testopisior - #finanse wytłumaczcie mi dlaczego dodrukowuje się banknoty albo tworzy ...

źródło: comment_Tqshe0nQY3i7yaTCJ2F6w5g4D64Uk1S1.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Testopisior dlatego się dodrukowuje bo można mieć za darmo pieniądze ;) wiadomo że jest to niekorzystne w długiej perspektywie ale dla banków liczy się tu i teraz
  • Odpowiedz
@Testopisior: oprócz tego co koledzy napisali, to jeszcze trzeba dodać, że USA mimo ogromnego dodruku broni wartości dolara dyplomacją i pewnością kraju, a niektórzy by dodali że militarnie. My ze złotówką nie możemy tego zrobić, bo jesteśmy słabi i nawet niewielki dodruk od razu pójdzie w inflacje.
  • Odpowiedz