Wpis z mikrobloga

postawiłem sobie aplikacje internetową #dotnet, skonfigurowałem sobie #azure, fajnie deploy działa na jedno kliknięcie
kontrola wersji działa, jest GIT (hehe)

teraz chciałbym dodać do tej aplikacji coś co będzie się uruchamiało w tle co pewien czas i pobierało dane które będę analizował na stronie
pod jaką nazwą szukać takiego rozwiązania?
plus fajnie by było, aby mediatorem między tymi dwoma rzeczami był serwer SQL, a widzę, że azure tego już za darmo nie oferuje. Gdzie szukać darmowych propozycji które to umożliwiają? Czy może wykupić coś i się nie męczyć?

#programowanie
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gromwell: w azure masz coś takiego jak Web job. Szukaj przykładów na stackoverflow jest ich sporo. Jeśli chodzi o koszty to poszukaj sobie subskrypcji developerskich. Ja mam taka - MS daje ci co miesiąc 25eur na usługi przez rok i możesz je wykorzystać na co chcesz. Mam za to azure blob storage, ms sql, web app i jeszcze zostaje.
  • Odpowiedz
@Jurigag: może sie nie znam za bardzo (początkujący programista .net here) ale w moim przypadku wybranie wersji core wygenerowało masę problemów. Dużo pakietów było dostępnych tylko w wersji prerelease czyli z masa błędów, ef to już w ogóle była masakra na początku, co chwila okazywało sie ze w wersji core coś jeszcze nie działa. Teraz mam za to sporo problemów przy aktualizacji komponentów i pakietów do wersji stabilnej. Jakbym miał
  • Odpowiedz
@gromwell: ustalając wariant dla swojej apki (app service) wybierz wariant Shared D1 czy cos takiego. Ja miałem na początku Basic B1 i to kosztowało duuuzo za dużo jak na moje potrzeby a teraz mam Shared i to kosztuje jakieś 8eur/mc wiec mam za free a wydajność jest w zasadzie bez zmian
  • Odpowiedz