Wpis z mikrobloga

@Sofa: taki na szybko jak wyżej, 500g mąki (50:50 pszenna + żytnia/orkiszowa), saszetka drożdży instant (5g?), trochę soli, łyżka oliwy, 300ml wody
najpierw mikserem z 5min potem chwile ręcznie, do miski na 20-30min
potem takiego wałka kształtujesz i na blache na papier do pieczenia podsypany mąką bo się skurczysyn przylepia
i na godzine sobie przykrywasz, patrzysz o urus( ͡° ͜ʖ ͡°)
i na 40-50 min piekarnik 200-220*C
@Sofa: jakbyś chciała jeszcze inny, to proszę jeszcze jeden przepis taki ns szybko- ok.10-12g drożdży (zwykle daje ok. 1/8 takiej standardowej kostki 100g) rozpuscic w ok.2szklankach lekko ciepłej wody ;pół kilo maki 650 (można nieco z zytnia czy jakaś gruboziarnista pomieszac), ok.łyżeczki soli (ale łyżeczka łyżeczce nierowna, wiec trzeba sobie to wytestowac), jakieś ziarna-słonecznik, siemie, płatki owsiane, czarnuszka czy żurawina. Dobrze wymieszać, może byc potrzeba dodac jeszcze nieco wody - nie
@pixel_: teraz mam babuni - pszenna chlebowa (650) chleb wyszł.. ale na 450 też wyszedł, w zasadzie to kupuje co znajde w danym sklepie akurat i mi sie spodoba