Wpis z mikrobloga

Obejrzałem sobie jeszcze raz Interstellar i nie rozumiem pewnej rzeczy. Czy na planecie orbtującej wokół czarnej dziury silna grawitacja nie wpływa na czas w jaki sygnał z niej wysłany dotarłby do ziemi? Powiedzmy, że 10 lat świetlnych od ziemi znajduje się planeta, na której podczas ziemskiego roku upływa tylko godzina. Teraz ja na ziemi i osoba mieszkająca na tej planecie chcemy porozmawiać przez radio, kosmita mówi do odbiornika "no elo", sygnał leci do ziemi 10 lat? 10lat ziemskich czy 10 lat tego kosmity czyli tak naprawdę 10x24x365 lat ziemskich? #astrofizyka #fizyka #astronomia #interstellar #teoriawzglednosci
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@oriebirII: @zagorzanin: no dobrze ale dla kogo? Jesli on coś powie i ja na ziemi czekam 10 lat aby to usłyszeć i potem moja odpwiedź leci do niego także 10 lat to w sumie mija 20 ziemskich lat. Tylko ze te 20 ziemskich lat na jego planecie trwa 20 godzin, czyli on otrzymuje odpowiedz po 20 godzinach?
  • Odpowiedz
@oriebirII: no ale jeśli on wysyła informacje na odległość 10 lat świetlnych i otrzymuje odpowiedź po 20 godzinach to znaczy, że ta informacja podróżowałaby szybcej od światła co jest niemożliwe. Jakaś relatywistyczna magia musi tu zachodzić i właśnie nie wiem jaka. Najprawdopodobniej mija 10lat i dla mnie i dla niego tylko chciałbym wiedzieć jak to sie dzieje.
  • Odpowiedz
@LaChupacabra: Mówiąc "planeta jest w odległości 20 lat świetlnych od ziemi" mówimy, że na ziemi minie 20 lat nim światło stamtąd dotrze. Czyli tam będzie "ziemia jest w odległości 20 godzin świetlnych od nas". Niby fajnie brzmi, ale tylko dlatego że jesteśmy w c--j blisko czarnej dziury i czas leci tak wolno, że w większości wszechświata wszystko mija szybciej.
  • Odpowiedz
@LaChupacabra: Trochę ponad 10 lat wg Ziemi.

Prędkość światła jest stała dla każdego obserwatora, ale tylko lokalnie. Grawitacyjna dylatacja czasu powoduje, że według odległego obserwatora światło w pobliżu mas nieco zwalnia (co powoduje takie efekty jak https://pl.wikipedia.org/wiki/Op%C3%B3%C5%BAnienie_Shapiro ). Nie zwalnia jednak aż tak, żeby czas się jakoś mocno wydłużył - najdalej po kilku godzinach światło byłoby już na tyle daleko od czarnej dziury, że efekt byłby zaniedbywalny, zatem cały czas podróży
  • Odpowiedz
@fizyk20: Dzięki wielkie za odpowiedź, umykało mi to że ta prędkość informacji nie jest liczona względem tego obserwatora. Bardzo ciekawa sprawa z tą bezsensownością pomiarów prędkości.
  • Odpowiedz