Wpis z mikrobloga

Mirki (i Mirabelki) spod tagów #remontujzwykopem #remont - jak to jest z materiałami ze sklepów budowlanych? Rzeczywiście produkty rzucane na tego typu markety są gorszej jakości niż te kupione np. bezpośrednio u producenta?

Dlaczego pytam? Jesteśmy w trakcie remontu łazienki i pani architekt przedstawiła nam kilka propozycji urządzeń/elementów sanitarnych. Marką, którą nam szczególnie polecała jeśli chodzi o baterie oraz zestawy prysznicowe jest Hansgrohe. I o ile architekt nam nie narzuca miejsca, w którym zakupimy ten zestaw (choć oczywiście poleca zaprzyjaźniony sklep na Bartyckiej w Warszawie ( ͡° ͜ʖ ͡°)), to absolutnie przestrzega przed kupowaniem go w marketach typu Obi czy Leroy Merlin mówiąc, że tam są przedmioty gorszej jakości, mimo że od tego samego producenta.

I jeszcze jedno pytanie: czym tak naprawdę różni się taki zestaw prysznicowy za 3k od takiego za 750 zł? Męczy to zwłaszcza mojego niebieskiego, którego coś strzela za każdym razem, jak jesteśmy w Obi i widzi takie zestawy w cenach trzykrotnie mniejszych niż te zaproponowane przez architekt :)
  • 13
@piglet: ciężko powiedzieć, może trwałość. Tylko za ile lat się to nam zużyje i czy wcześniej się nie znudzi? Ja kolumnę z deszczownicą upolowałem na promocji za jakieś 300-400 zł (bez baterii) i jest naprawdę solidnie wykonana. Te najtańsze to wiadomo - szajs.
@piglet: Z mojego doświadczenia w Leroy to logiczne jest to że wszystko jest gorsze bo to kolejne miejsce gdzie jest rozładunek/przeładunek i wiem że rzadko coś jest nie naruszone choćby mała kreską albo przetarciem
@piglet: Pracuję w branży łazienkowej i potwierdzam, że towar w marketach jest gorszej jakości. Często jest produkowany na zamówienie przez markety, po obniżonej cenie a co za tym idzie po mniej rygorystycznej kontroli jakości. W przypadku psujących się rzeczy typu baterie, stelaże itp. przestrzegam też przed kupowaniem w internecie bo zazwyczaj wiąże się to z problemami z gwarancją.

PS. Jakie miasto?
@fredperry: Warszawa. Właśnie też się zastanawiałam nad sklepami internetowymi - bo tam również jest dużo taniej niż w sklepie proponowanym przez architekt, nierzadko nawet o 1/3 ceny!
Polecasz jakąś konkretną markę? Hansgrohe rzeczywiście jest taki wow, jak twierdzi nasz architekt? Mów mi wszystko, ja słucham :3
@piglet: Hansgrohe to taka klasa średnia, nawet niższa klasa średnia. Ja polecam Tekę, Tresa i Grohe, z doświasdczenia najmniej reklamacji. Teka ma dobry stosunek jakości do ceny, Tres i Grohe trochę droższe ale lepsze wzornictwo moim zdaniem. Hansgrohe też jest ok ale nie jest na pewno super wow.

W internecie ceny są niższe niż my mamy od dystrybutorów. Sklepiki ściągają sprzęt bezpośrednio od producenta ale w tym przypadku są problemy z
@fredperry: Ok, a na czym lepiej nie oszczędzać (mówimy cały czas o łazience)? A na co nie opłaca się wydawać zbyt dużo pieniędzy? I wreszcie - rozumiem, że polecasz kupować taki sprzęt u autoryzowanych dystrybutorów, a nie w Internetach? Masz gdzieś swój punkt w Warszawie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@piglet: Nasze punkty to niestety tylko dolnośląskie i wielkopolskie więc osobiście nie pomogę. Polecam kupować w autoryzowanych salonach, także ze względu na obsługę całego zamówienia, a ceny zawsze można stargować o 10, nawet 15% w zależności od producenta.

Nie oszczędzać na bateriach (polecam Teka, Tres, Grohe), stelażu podtynkowym (Geberit, Jomo, Roca), kabinie prysznicowej/parawanie (Radaway), grzejnikach (Kermi, Termal, Instal Projekt). Oszczędzić można na płytkach (polecam Paradyż, Tubądzin, Nowa Gala, z tańszych Cerrad),
@piglet: nie w temacie trochę, ale np. farby które widzisz w tv typu magnat, śnieżka satynowa, dulux easy care to produkty spotykane w sieciówkach i u prywaciarzy. Problem zaczyna się z innymi seriami np Fresh white to substytut absolute white Duluxa jeśli chodzi o białą. Parametry nieporównywalne a na pierwszy rzut oka to to samo. Dekoral Ściany i sufity ;O Śnieżka pearl white, prestige white, to produkty niedostępne w normalnej dystrybucji,
@fredperry zaciekawiłeś mnie stelażem. Tez wszystko teraz kupuje do dwóch łazienek i wybrałem grohe 5w1 z uwagi na zastosowany zawór pneumatyczny który ma być taki dobry...
No i komplet podtynkowy wybralem omnires bo podobno jest ok.. znajomy ma 3 lata i sobie chwali
@fredperry: Witam znalazłem twój wpis o armaturze łazienkowej, a w związku z tym , że wyposażam łazienkę mam do Ciebie pytanie; czy w obecnej chwili firmy polecane przez Ciebie trzy lata temu są dalej przez Ciebie polecane? Czy może pojawiły się jakieś nowe, które możesz polecić obecnie/ Pozdrwaiam