Wpis z mikrobloga

Hej wszystkim,

mam takie pytanie, w 2014 założyłem działalność gospodarcza i z końcem tego samego roku ją zawiesiłem. W sylwestra przeszło 2 lata jak jest zawieszona co wiąże się z jej zamknięciem z automatu.

i tu pytanie właściwe, co ze sprzętem który mam zakupiony na firmę i odprowadzony od niego vat ? jak wygląda sprawa z amortyzacją czy jak tam się to zwie ?

na stanie zostały mi 2 telefony kupione w sklepie (żaden operator) i kilka części komputerowych ?
a co lepsze prawie nic mi z tego nie zostało bo albo się zniszczyło a telefon jeden zgubiłem...

jak to teraz wykazać w inwentaryzacji z natury ? bo rozumiem, że jak mam dalej sprzęt to muszę vat zwrócić ? Da się jakoś to rozwiązać bez oddawania kwoty VAT ?

#jdg #dzialalnoscgospodarcza #ksiegowosc #firma
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@drunkkiller:
W takim przypadku DG jest wykreślana z urzędu. Musisz się jeszcze wyrejestrować z VAT na druku VAT-Z i z ZUS na druku ZUS ZWUA.

Kolejna kwestia to jak telefony były w środkach trwałych to najlepiej naliczyć od nich VAT i przekazać do majątku prywatnego lub, gdy uległy zniszczeniu, to sporządzić protokół i wówczas VATu nie będzie (ale on powinien być w czasie prowadzenia działalności a nie jej zawieszenia), gdy zostały zgubione to dokumenty zgłoszeniowe z policji są podstawa i wtedy VAT się nie nalicza.

Na dzień 31.12 powinien być sporządzony spis z natury towarów handlowych, czyli tych, które się sprzedawało w działalności. Jak takich nie ma to, spis jest z
  • Odpowiedz