Wpis z mikrobloga

mirki #programowanie i #webdev i #cloud jest jakaś dobra i nie droga na start usługa chmury gdzie mogę sobie dokupować kolejne vm'ki jak będą mi potrzebne? dla przykładu stawiam sobie aplikację api w pythonie, jakis server json-rpc do zapytan Server2Server, panel do niej w nodejs + jakis worker w pythonie i jakiegos postgresa a później może np kaffke chciałbym mieć to wszystko jako mikroserwisy na osobnych vm'kach i żebym mógł jednocześnie sobie postawić kilka instancji każdej z aplikacji i jakoś balansować ruch między nimi - tzn że panel odwołuje się do interfejsu api, nie ma znaczenia do której maszyny itd. jest gdzies cos takiego dostępne poza AWS ? patrzyłem na heroku ale tam chcąc miec 4 mikroserwisy musze płacić około 100$ , jest jakaś tańsza opcja? tak żebym nie musial tego robić sam, bo o ile programować umiem to konfiguracja clouda jest raczej nie dla mnie ( nginx, revproxy, loadballancer, edgeserver, etc) chciałbym mieć taką podstawową konfigurację gdzie deployuje swoje aplikacje i mogę sobie zarządzać instancjami każdej z nich
  • 5
@mirasKo-Kalwario: na azure postawisz sobie instancje wirtualne, na których możesz zainstalować co Ci się tylko podoba. Tak orientacyjnie to jest 2x tańszy niż AWS, natomiast jest jeszcze polski Oktawave, który ma uboższą ofertę ale jest około 4x tańszy niż AWS. A najniższą instancje ma za 12zł/miesiąc