Wpis z mikrobloga

#ankieta
Zastanawia mnie ile mirki mają oszczędności. Zaliczamy tutaj gotówkę ze skarpetki, fundusze inwestycyjne, konta oszczędnościowe, inwestycje w dzieła sztuki, nieruchomości i tak dalej. Nie zaliczamy tutaj gotówki z głównego konta którego korzystamy na co dzień (bo na takim koncie nikt nie trzyma oszczędności, co nie? ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
Te osoby które zaznaczają powyżej 50k miałoby było jakby mogły się wypowiedzieć w jaki sposób tyle odłożyły. Czy to tylko gotówka, czy inwestycje, a może jeszcze co innego?

Ile masz obecnie oszczędności?

• 0 - 100 20.0% (19)
  • 101 - 500 13.7% (13)
  • 501 - 1000 7.4% (7)
  • 1001 - 2 000 5.3% (5)
  • 2 001 - 5 000 6.3% (6)
  • 5001 - 10 000 6.3% (6)
  • 10 001 - 20 000 10.5% (10)
  • 20 001 - 50 000 10.5% (10)
  • 50 001 - 100 000 3.2% (3)
  • > 100 000 16.8% (16)

Oddanych głosów: 95

• 12
@kaczoor: bitcoiny (mówię poważnie) potem w nieruchomości a część "wolną" w srebro bądź inne rzeczy o dużej wartości które w razie kryzysu(np wojny) możesz wrzucić do kieszeni i wyjechać z tym za granicę.

np do kieszeni upchasz spokojnie 2-3 sztabki srebra, więc możesz przewozić niepostrzeżenie duże zapasy kapitału "w czarnej godzinie"
@czymozebyc: Nie mam takich oszczędności by inwestować w mieszkania :<
@FLAC inwestowanie na wypadek wojny jest oczywiście ok, jednak jest to chyba kolejny etap inwestycji. Na początku są chyba inwestycje które mają cię zabezpieczyć na tu i teraz, a dopiero potem na wypadek kryzysu czy wojny. Ale dzięki za spostrzeżenie.
@kaczoor: tutaj, nie ma co oszukiwać, znaczną przewagę maja osoby które dziedziczą nieruchomości po rodzinie i są jedynym spadkobiercą - czytaj są jedynakami.
Podejmując pracę i jednocześnie wynajmując nieruchomość mogą spokojnie odkładać po kilka tysięcy miesięcznie jeśli są na tyle odpowiedzialne aby nie #!$%@?ć kasy

A jeśli jeszcze znajdzie się partnera w podobnej sytuacji to już w ogóle idzie z górki
@wisniowySz: z tego co wiem - dopóki nie wypłacasz kasy z giełdy nie musisz się niczym przejmować, a kiedy wypłacasz to standardowo 19% dochodowy, niektóre nawet mają specjalne generatory formularzy do tego celu z tego co się orientuję

ale nie bierz mnie na słowo bo się mogę mylić
@FLAC: Z BTC jest ten problem, że ja już teraz żadnej giełdzie nie potrafię zaufać. Przejechałem się na MtGox (na szczęście dużo nie straciłem, ale nic nie oddali), niedawno padł chyba Bitcurex, który miał być ostoją. Strach w ogóle komukolwiek powierzyć pieniądze. Rach ciach i giełdy nie ma, a doprosić się o swoje to walka z wiatrakami.