Wpis z mikrobloga

#webdev #wordpress ile mniej więcej za szablon do wordpressa od podstaw powinnem sobie liczyć? mam na to czas do 1 stycznia więc raczej nie wiele czasu zważywszy na okres świąteczny. 2k netto?
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@anonim1133: to tak klasyczna odpowiedź że się jej spodziewałem. Nie ma ogólnych standardów? bo jeden typ to zrobi w 20h drugi w 40h a trzeci będzie to robił 60h. 30 cbln/godzina netto to mało dużo? jakie są standardy w tym temacie ?
  • Odpowiedz
@TurboTapir: Nikt Ci raczej nie poda ile wołać, bo składa się na to wiele czynników.

Wyceniaj się na tyle żebyś to Ty był zadowolony (ale nie bądź chciwy przy tym - licz uczciwie!). Pomyśl ile czasu zajmie Ci zmontowanie tego, pomyśl o tym że w Święta będziesz pracował. Jaka suma Ci wyjdzie to taką podaj. Chyba że potrzebujesz tej kasy to zejdź tyle ile uważasz za stosowne. Jak klient bogaty
  • Odpowiedz
@TurboTapir: ja płaciłem 3k netto ale z funkcjami do customizacji. Znajdź DOBREGO programistę a nie jakiegoś pseudo programiste15k jak nie chcesz tracić nerwów.

Po co ci szablon od podstaw jeśli można wiedzieć?
  • Odpowiedz
@TurboTapir: Ja nie znam - zawsze wołam tyle ile moja praca jest warta. Poza tym jak ustalisz standardową stawkę? Na jakiej podstawie?

Pewnie czasem mógłbym wziąć więcej, ale po co skoro to co dostałem mnie w zupełności satysfakcjonuje? Jak nie wyrabiasz się z robotą to wtedy podnosisz stawkę i dalej jesteś usatysfakcjonowany. No chyba że chcesz klienta wydoić to wtedy koś ile wlezie :)
  • Odpowiedz
@TurboTapir: niestety firmie która zatrudniała programistów więc wychodziło drożej. Tak więc jeśli zlecać programiście to wyjdzie tak 1-2k netto. Customizacja to dostosowywanie np. czy mają wyświetlać się sidebary, kolorystyka itp. Kilka niezbędnych opcji.
  • Odpowiedz
No chyba że chcesz klienta wydoić to wtedy koś ile wlezie :)

@Mokrysedes: hehe właśnie raz trafiłem na takiego cwaniaka. Gościu naciągnął mnie na tysiaka ale jednocześnie stracił stałego klienta na którym zarabiałby CIĄGLE :)
  • Odpowiedz
  • 0
@Mokrysedes bo nie wiem ile to jest uczciwie. do tej pory psulem rynek. a z drugiej strony nie chce policzyc za duzo. krzyknelem ostqtecznie te ok 2k ze wzgeldu na szybki deadlajn i swieta.

Poza tym jak ustalisz standardową stawkę? Na jakiej podstawie?

zawsze wydawalo mi sie ze przy takich standardowych zleceniqch sa tez standardowe stawki cos na wzor 1-2k czy cos w desen
  • Odpowiedz
@TurboTapir: Pomyśl sobie ile chciałbyś dostać, ile uważasz że Twoja praca i umiejętności są warte. I już

Jak ktoś chce szablon od podstaw (w miarę) to nie ma czegoś takiego jak standardowa stawka. Poza tym nie wiadomo ile funkcji ma być edytowalnych przez klienta, sekcje które pojawiają się po spełnieniu ustalonych parametrów, ile zautomatyzowane a ile ręcznie i pierdyliard innych czynników. Nie będziesz miał porównania do innych szablonów właśnie o
  • Odpowiedz
@TurboTapir: O ile nie jesteś zdesperowany żeby zarobić grosza - ceń się tyle ile uważasz za satysfakcjonujące dla siebie. Ale bądź przy tym realistą - bo iść w górę z ceną jest bardzo łatwo i pokusa jest wielka. Jak już masz fuszkę ze stawką która Cię satysfakcjonuje nie będziesz miał potrzeby sprawdzania ile coś kosztuje, bo dostajesz tyle ile chcesz i tak.

@ PS1

• Odpowiedz
  • 0
@zackson dzieki za ksiazke. wydaje mi sie co do psucia rynku przez studentow ze to faktycznie jest tak ze wiekszosc januszy biznesu skorzysta z uslug z robiacych za glodowe stawki studentow. duzo razy mialem tak ze jak proponowalem stawke x (niewygorowana zreszta) to klient mi mowie ze tamten lub tamten zrobil mi to juz za za 1/4 mojej stawki i dziekuje. a przez pewien czas tacy janusze to byla lwia czesc
  • Odpowiedz