Aktywne Wpisy
musialmi +12
Pytam, bo nie wiem, czy nie robię głupio. Pomocy.
Właśnie przed chwilą był u mnie w domu fachowiec (ogólnobudowlany), który po usłyszeniu, że proszę go o ściągnięcie butów w przedpokoju (i po pięciusekundowej dyskusji), postanowił, że nie chce ze mną współpracować i wyszedł.
Kiedyś byli u mnie inni fachowcy, których też poprosiłem o ściągnięcie butów, to zignorowali mnie i weszli do pokoju w butach bez żadnej rozmowy na ten temat.
Pytanie:
Właśnie przed chwilą był u mnie w domu fachowiec (ogólnobudowlany), który po usłyszeniu, że proszę go o ściągnięcie butów w przedpokoju (i po pięciusekundowej dyskusji), postanowił, że nie chce ze mną współpracować i wyszedł.
Kiedyś byli u mnie inni fachowcy, których też poprosiłem o ściągnięcie butów, to zignorowali mnie i weszli do pokoju w butach bez żadnej rozmowy na ten temat.
Pytanie:
Kto popełnia nietakt?
- Właściciel domu 35.0% (543)
- Fachowiec 35.3% (548)
- Tylko Bóg może to osądzić 29.7% (460)

Jak poradzić sobie z narzeczoną która nie potrafi oszczędzać? Zarabiamy po około 4000 do ręki. Posiadamy własne mieszkanie (moje). Pomimo tego, że mamy razem 8000zł mam problem z wydatkami. Mieszkamy w dużym mieście, gdzie nie ma problemu z pracą, sklepami gdzie możemy wybierać taniej, chodzić na promocję.
Głównym problemem jest wydatek na prąd, wydaje na niego w mieszkaniu około 550-600 zł na miesiąc. Głównie to za sprawą, że "musimy" miec włączony bojler
Głównym problemem jest wydatek na prąd, wydaje na niego w mieszkaniu około 550-600 zł na miesiąc. Głównie to za sprawą, że "musimy" miec włączony bojler

!["Dziecko potrąciłam". 10-latek wbiegł wprost pod koła auta [FILM]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/69212dec7b3482a48096157b917c5a31627f2b45735f628057e89b520426d8d0,q80.jpg)

Wyceniaj się na tyle żebyś to Ty był zadowolony (ale nie bądź chciwy przy tym - licz uczciwie!). Pomyśl ile czasu zajmie Ci zmontowanie tego, pomyśl o tym że w Święta będziesz pracował. Jaka suma Ci wyjdzie to taką podaj. Chyba że potrzebujesz tej kasy to zejdź tyle ile uważasz za stosowne. Jak klient bogaty
Po co ci szablon od podstaw jeśli można wiedzieć?
Pewnie czasem mógłbym wziąć więcej, ale po co skoro to co dostałem mnie w zupełności satysfakcjonuje? Jak nie wyrabiasz się z robotą to wtedy podnosisz stawkę i dalej jesteś usatysfakcjonowany. No chyba że chcesz klienta wydoić to wtedy koś ile wlezie :)
@Mokrysedes: hehe właśnie raz trafiłem na takiego cwaniaka. Gościu naciągnął mnie na tysiaka ale jednocześnie stracił stałego klienta na którym zarabiałby CIĄGLE :)
zawsze wydawalo mi sie ze przy takich standardowych zleceniqch sa tez standardowe stawki cos na wzor 1-2k czy cos w desen
Jak ktoś chce szablon od podstaw (w miarę) to nie ma czegoś takiego jak standardowa stawka. Poza tym nie wiadomo ile funkcji ma być edytowalnych przez klienta, sekcje które pojawiają się po spełnieniu ustalonych parametrów, ile zautomatyzowane a ile ręcznie i pierdyliard innych czynników. Nie będziesz miał porównania do innych szablonów właśnie o
postaram się wyceniać tak co bybyło spoko dla dwóch stron :D
@ PS1
@TurboTapir: Polecam, tę książkę. Jest tam o szacowaniu zadań. W wielkim skrócie:
Ile godzin zajmie ci projekt, wariant:
opt - optymistyczny
real
źródło: comment_hH7s4nWvKRv21GihF9Ds4PrzN8Xu4fIK.jpg
Pobierz