Wpis z mikrobloga

Teraz ja robię przesiadkę z Domoticza na HA :)
Oczywiście przesiadka trochę trwa, trzeba tutaj zaznajomić się z YAML ale po pierwszych minutach już widac, że warto.
Mam parę pytań:
1. Jak często Command Line Sensor się odświeża?
2. Można stworzyć, tak jak w Domoticzu, virtual sensor, który będę musiał sam aktualizować?

Wołam @DelPierdo bo on wszystkim tutaj pokazał HA :)
#homeassistant
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DelPierdo: MQTT używam, ale na RPI (na którym mam też HA) obsługuję piec do centralnego ogrzewania (po telnet). Mam skrypt PHP który łączy się z telnet i po kolei sprawdza różne temperatury i ustawienia. I teraz pytanie, jak stworzyć taki czujnik?
Aktualnie na Domoticz mam aktualizację danych po API JSON przez HTTP, HomeAssistant niestety nie ma takiej opcji :(
Albo zrobię po JSON przez curl w PHP albo w PHP
  • Odpowiedz
@NetJaro: proszę oczywiście jak się pewnie domyślasz z lektury kodu, w 'customize' trzeba dodać dla switchy które mają być 'zapisywane': persistent: true :-)

Śmiga aż miło, a po restarcie HASS nie ma problemu z przywróceniem odpowiedniego stanu w programie.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@DelPierdo super, dzięki! A jest takie cudo na inne switche? Bo zapamiętywanie stanów to chyba jedyne czego mi tutaj brakuje :-(
Jeszcze pytanko - masz pomysł jak zrobić, aby przy każdym uruchomieniu HA wykonywał się skrypt (może być py, sh)? Jakiś event w konfiguracji czy może coś dodać w raspberry bezpośrednio?
  • Odpowiedz
@DelPierdo: nie chce mi to śmigac:( pojawiły mi się w głównym panelu 4 opcje z automation, wszystkie włączone. Dodałem switch mqtt o nazwie test, dodałem customize, zmieniam switch na włączony i po resecie HA nadal jest wyłączony..

A co do startupu to chodziło mi o event gdy HA jest uruchamiany, alby wykonał się jakiś skrypt :)
  • Odpowiedz