Wpis z mikrobloga

To moje pierwsze wystąpienie w Polsce od dawna. Przygotowałem sobie wystąpienie na temat kultury. Nie pierwszy raz w moim życiu historia plecie figla i kazała mi zmienić wystąpienie z oczywistych względów.

Obywatele, prawa i dobre obyczaje wyznaczają granice dla władzy, a nie na odwrót. Jak wiemy z własnego doświadczenia, demokracja bez poszanowania dla obyczaju, kultury i konwencji, wyrodnieje szybko w swoje przeciwieństwo. Demokracja, w której ludzi pozbawia się dostępu do informacji lub narzuca jeden model życia, staje się równie nieznośna jak dyktatura.

Demokratyczna i wolnościowa tradycja europejska jest podważana i atakowana z różnych powodów i wielu miejsc, dlatego "wymaga w tej krytycznej chwili naszej szczególnej ochrony i pieczołowitości, wręcz czułości"

Sama z siebie nie przetrwa. Jest bardziej krucha i delikatna, niż nam Polakom się wydawało, kiedy tęskniliśmy się do niej zza żelaznej kurtyny w czasach mojej młodości. Miejmy świadomość, że pytanie o to, czy europejski model wolności przetrwa tu w Polsce i w całej Unii Europejskiej nie jest pytaniem retorycznym (...), to jest pytanie o naszą przyszłą egzystencję, o nasze bezpieczeństwo, o przetrwanie.

Kto dziś podważa ten europejski model demokracja gwałcąc konstytucje i dobre obyczaje naraża nas wszystkich na strategiczne ryzyka. Odrzucając ducha wolności i wspólnoty pisze kolejny akt dramatu polskiego osamotnienia. My tę sztukę znamy z historii aż za dobrze

#neuropa #4konserwy #polityka #tusk #cytatywielkichludzi
  • 3