Wpis z mikrobloga

Domowy wędzony karp cioci Karpikowej

Składniki:
- 2 karpie po 2 kg
- 5 L wody
- 120 g soli
- 100 g cukru
- 5 g pieprzu
- 2 liście laurowe

Niezbędnik:
- wędzarnia balkonowa
- słój 5 L
- ostra przyprawa do ryb BROWIN (pieprz cayenne, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, tymianek, imbir, liść laurowy)

Przepis:
Karpie dokładnie myjemy, zdejmujemy z nich większe łuski i tak przygotowane ryby umieszczamy w zalewie peklującej (zimna woda, sól, cukier, pieprz, liście laurowe). Pozostawiamy w zamkniętym słoju na 10 godzin.

Po tym czasie ryby wyjmujemy. Następnie dokładnie je czyścimy z pozostałości kopru oraz dobrze osuszamy (sprawi to, że ryby się uwędzą, a nie ugotują). Tak przygotowane pstrągi osypujemy do smaku ziołami.

Ryby wędzimy na ciepło przez 60 minut w wędzarni balkonowej w temperaturze 60-80°C.

Protip:
Do osuszania ryb genialnie nadaje się suszarka do grzybów. Przyspiesza proces oraz sprawia, że aromat przypraw jest lepiej wyczuwalny.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #gotujzwykopem #logikarozowychpaskow
Browin - Domowy wędzony karp cioci Karpikowej

Składniki:
- 2 karpie po 2 kg
- 5 ...

źródło: comment_GTnsPPQyOM89EfJRiAX2CNWU3oCsLh3I.jpg

Pobierz
  • 9