Aktywne Wpisy
Kaja_Kern +9
Nie, nie warto było iść ani na aa ani do psycholożki. Albo obleśne, niepotrzebne teksty, albo powtarzanie non stop wszystkiego co już słyszałam milion razy od siebie samej. Ja wiem jaki mam problem z piciem. Dwa razy w miesiącu kupuję flachę, idę do lasu i tyle mnie widzieli. Nikomu dupska nie daje, nie przeszkadzam. Chodzę i słucham muzy. Znam ludzi z gorszym problemem alkoholowym, ale oni nic z tym nie robią. Nie
ambasador_przegrywu +139
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Nowe miejsca pracy, które pojawiły się w trzecim kwartale, dotyczyły zatrudnienia w niepełnym wymiarze godzin. Atmosfera na austriackim rynku pracy pozostaje napięta.
Jak wynika z danych opublikowanych przez organizację Statistik Austria, w trzecim kwartale pracę znalazło 75 800 osób więcej niż w porównywalnym okresie w 2015 roku. Niestety, w niemal dwóch trzecich przypadków chodziło o niepełny etat. Dodatkowo trzeba nadmienić, że większość wolnych stanowisk obsadzili obcokrajowcy i osoby starsze niż 55 lat.
Od lipca do września AMS zarejestrowały 279 200 nowych bezrobotnych – czyli o 11,9 procent więcej niż w ubiegłym roku. Stopa bezrobocia wzrosła z 5,6 na 6,1 procent, zwiększając się o 0,6 procent w przypadku kobiet i o 0,4 procent w przypadku mężczyzn. Martwi również wciąż zwiększająca się liczba młodych ludzi bez pracy w przedziale wiekowym od 15 do 24 lat. Obecnie jest ich 12,2 procent w porównaniu z ubiegłorocznymi 11,2 procentami. Przybyło również obcokrajowców poszukujących pracy – o niemal 3 procent.
Pod względem poszukiwania pracy ostatni kwartał okazał się szczególnie nieudany dla obcokrajowców, osób bez wykształcenia oraz poniżej 45 lat życia. Przybyło także propozycji pracy w niepełnym wymiarze godzin, co pogarsza głównie sytuację kobiet. Ze statystyk wynika, że niemal co druga podjęła pracę na takiej zasadzie.
Nowe miejsca pracy w trzecim kwartale powstały przede wszystkim w hotelarstwie i gastronomii (24 700, głównie pełny etat), branży informatycznej i komunikacyjnej (17 800, z czego dwie trzecie dotyczą pełnego etatu), a także w branży opieki zdrowotnej i socjalnej (11 800). W oświacie z kolei wiele etatów zmniejszono.
#austria #praca #rynekpracy #bezrobocie #ams #hotelarstwo #gastronomia