Wpis z mikrobloga

Jak wszyscy to ja tyż
NEIPA
Zasyp:
4kg pilzneński
1,2kg płatków owsianych
1kg słodu owsianego
0,5kg carapils
Chmielenie:
30g Enigma na chłodzenie
50g Amarillo na chłodzenie
100g simcoe na burzliwą
100g simcoe na cichą
Drożdże S04.
Co wy na to ?
Oczywiście chłodzę chłodnicą, chmiele wrzucę poniżej 80C.
#piwowarstwo
  • 7
@makapakaninja ja mam w planie taki przepis (w przeliczeniu na 20l)

4kg pale ale
1kg płatki owsiane
0,25 kg pszenica

Goryczka 15g CTZ
Whirlpool (poniżej 80°) po 50g Citra, Galaxy i Vic Secret
Na zimno 50g Citra, po 25g Amarillo i Simcoe

Drożdże oczywiście Wyeast 1318

Ale to przepis tak na pałę układany xD Gdzieś na dniach będę warzył
@makapakaninja: 18 stopni. Chmielić przy 1318 na burzliwej i tak możesz - albo zrób sobie większy starter i z niego odzyskaj około 100 mld komórek na kolejne warki lub podczas burzliwej pobierasz łyżką drożdże z samej góry i potem dodajesz chmiel