Aktywne Wpisy
brainmixer +257
W sklepie mi te płytki się podobały, a tutaj... już sama nie wiem.... Pytałam się fachowca, ale on mówi, że tak ma być. W komentarzu więcej zdjęć. A co Wy myślicie Mirabelki i Mireczki? Jest ok?
#remontujzwykopem #remont #budujzwykopem
#remontujzwykopem #remont #budujzwykopem
Greensy +374
Tytuł: Diaspora
Autor: Greg Egan
Gatunek: science fiction
★★★★★★★★★☆ / ★★★★★★★★★★
Z czystym sumieniem dałbym tej książce 10/10 ale 10 powinno przysługiwać tej najlepszej z najlepszych jakie kiedykolwiek w życiu przeczytam a mam zamiar jeszcze trochę pożyć. Jednak, gdybym był na łożu śmierci i wiedział, że już nic więcej nie przeczytam dałbym jej 10.
Książka jest świetna i idealnie trafiła w moje gusta. Jeżeli ktoś lubi S-F to zdecydowanie polecam tą książkę. Bardzo solidne S-F.
Co mi się najbardziej w niej podobało?:
- pokazanie powstawania świadomości własnego JA
- proces eksploracji świata
- sposób przedstawienia ludzkości przyszłości oraz "innych" nieporównywalnie ciekawszy i oryginalniejszy niż w Ślepowiedzeniu
- eksploracja świata, ciekawość, która zmusza do jego poznawania
- brak bezsensownych wątków, które nic nie wnoszą? Wątek miłosny? A po co to komu, to nie romansidło. Ta książka to właściwie podręcznik do fizyki z elementami fabuły ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- pokazanie jak względnym pojęciem jest czas
Disapora > nic > Miasto Permutacji > nic > długo nic > dłuuuuuuuugo nic > Ślepowidzenie
Co by tu teraz przeczytać...
#bookmeter #scfi #ksiazki #ebook
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@Vault-Tec: najlepiej dalej Egana. Co prawda też uważam Diasporę za jego najlepszą książkę, ale choćby takie Schild's Ladder jest też świetne.
@Vivec: Myślałem o tej książce ale nie odważę się jej czytać w wersji ENG. Przez obcojęzyczną Disaporę również bym nie przebrnął, zbyt dużo pojęć z zakresu fizyki, których bym nie rozszyfrował ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kupię jak będzie chwila
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
http://www.wykop.pl/wpis/20329941/#comment-72675053
O rany co ja napisałem.
Oczywiście zamiast "Miasto Permutacji" miało być "Spotkanie z Ramą", które też jest rewelacyjne i świetnie się czyta.