Aktywne Wpisy

xiv7 +40
Czego używacie do golenia twarzy? U mnie kiedyś były jednorazówki ale potrafią skubane podrażniać, więc od jakichś 2 lat jest taki Philips elektryczny i na sucho 0 podrażnień. Najlepszy wynalazek zaraz za szczoteczkami sonicznymi. Wiem że są jeszcze takie maszynki elektryczne z nożami w kształcie trzech kółek ale tamte znowu miałem wrażenie że rwały włosy.
#niebieskiepaski #golenie #pytanie #dziendobry
#niebieskiepaski #golenie #pytanie #dziendobry
źródło: images
PobierzCzym golisz twarz?
- Jednorazówka 21.5% (331)
- Z wymiennymi ostrzami 17.8% (274)
- Elektryczna "3 kółka" 10.3% (159)
- Elektryczna jak na zdjęciu Philips 50.3% (773)

Ludzik90 +78
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

http://pastebin.com/0ZfxqqKD
SPOJ nie przyjmuje i zwraca "przekroczono limit czasu"
Dlaczego?
W ogóle to warto bawić się w tego SPOJ'a, bo słyszałem że jest mocno zabugowany?
#naukaprogramowania
dla 0! to będzie 00
dla 1! to będzie 01
dla 2! to będzie 02
dla 3! to będzie 06
dla 4! to
No i nie wpadłem na to ze po 10! zawsze jest 0 0
Z tego co wyczytałem pow() zwraca czasem floata np 10^2 to 99.9999... no to go zaokrąglam zmieniam z powrotem na inta (wszystko tu ok?) i wyznaczam cyfre jedności. Jak sprawdzam czy dziala poprawnie to wszystko ok, a w SPOJu jest lipa.
jest twierdzenie, które mówi o potęgowaniu modulo.
wyznaczanie ostatniej cyfry - to nic innego jak potęgowanie jakiejś liczby modulo 10.
znajdź je, poczytaj o nim, i zrób to zadanie nie korzystając w ogóle z floatów.
jak potęgujesz a^b, gdzie b = c\*d\*e\*f\*g, to:
a^b mod x = ((((a^c mod x)^d mod x)^e mod x)^f mod x)^g mod x
możesz to wykorzystać i tak naprawdę zamiast całej liczby, potęgować tylko jej ostatnią cyfrę, a z otrzymanego wyniku też zawsze brać tylko ostatnią cyfrę do przyszłych obliczeń. a to jest proste i da się zrobić w czasie logarytmicznym od potęgi, czyli