Wpis z mikrobloga

@BojWhucie:

Nacjonalizm jest już tak zdeptany przez dziesięciolecia (głównie chyba przez samych nacjonalistów), że wcale się nie dziwię Twojemu obrzydzeniu nim. Tymczasem:

Nacjonalizm (z łac. natio, „naród”) – postawa społeczno-polityczna uznająca naród za najwyższe dobro w sferze polityki. Głosi solidarność wszystkich grup i klas społecznych danego narodu.

Nie lubię na przykład debili w obrębie organizacji nacjonalistycznych. Kiboli, szkodników i tym podobnych. Dla uproszczenia mógłbym napisać, że nie lubię metod działania większości
@BojWhucie wykopku, mało kto z obecnie żyjących widział go "na żywo"- taka prawda.
Jeśli jednak jesteś zdania, że UE nie ma nic wspólnego z tym ustrojem, to weź pod uwagę pierwotne założenia powstania UE, porównaj z tym co mówi się ludziom w mediach o działaniach UE i potem jeszcze raz porównaj z tym, kto o większości spraw krajów włączonych do UE decyduje. Myślę , że wynik to NIEMCY/ WSZYSCY O TAK MAMY
@eshape55: Ja widziałem bo żyłem w PRLu więc mi tu nie pierdo*. Totalitaryzmów wciąż na świecie nie brakuje. Są oczywiście miękkie takie jak np. Iran i hardcorowe jak Korea, ale do krajów UE to ty tego nie porównuj. Gdzie Rzym gdzie Krym. Poza tym takiej wolności obywatelskiej i demokracji, jaką mamy obecnie nigdy w Polsce nie było. NIGDY w historii dotarło!
@BojWhucie Pokaż mi w mojej wypowiedzi albo w wypowiedzi tej kobiety miejsce gdzie zostało stwierdzone, że lewica i totalitaryzm to to samo.

Lewica to sterowanie gospodarką centralnie i rozdawnictwo. A to zjawisko występuje w zaawansowanym stopniu w komunizmie i w mniejszym w UE
@BojWhucie W ZSSR również nie zniesiono pieniądza, więc też bedziesz się upierać, że nie bylo tam komunizmu? Powiedz mi jak w ogóle mamy w tej dyskusji rozpatrywać ten ustrój bo sam komunizm to kwadratura koła i nigdy nie bedzie istnial w "czystej" formie tak jak kąty na okręgu właśnie.