Wpis z mikrobloga

@RPG-7: a to ciekawe, jako libertarianin zgadzasz się z pomysłem dochodu gwarantowanego w przypadku odpowiednio zaawansowanej automatyzacji i ekspansji sztucznej inteligencji?
@smyl: jeżeli osiągniemy etap cywilizacyjny gdzie maszyny będą za nas niemal wszystko produkować to czemu nie? zwycięstwem kapitalizmu będzie wydajny komunizm.

ja mam raczej inną rozkminę, jak stać się nieśmiertelnym człowiekiem.
skopiowanie mózgu do e-mózgu to będzie tylko kopią człowieka, pół mózg pół e-mózg wciąż będzie śmiertelny, pozostaje nam zabawa genami. dlatego tak bardzo jaram się cyberpunkiem i problemami egzystencjalnymi pojawiającymi się np w takim ghost in the shell, tam również
zwycięstwem kapitalizmu będzie wydajny komunizm

@RPG-7: bardzo szanuję, też tak to widzę.

A jeśli chodzi o kopię mózgu - dlaczego będzie to czymś innym, niż "prawdziwy", pierwotny mózg? Tu jest wpis na ten temat, po przeczytaniu którego zapisałem się w Patreonie na wpłacanie autorowi $3 miesięcznie bynajmniej nie pochodzących z dochodu gwarantowanego, a on przestał pisać xD Nieważne, polecam:
http://waitbutwhy.com/2014/12/what-makes-you-you.html
@smyl: @RPG-7: Ostrzegałbym przed braniem Muska w sprawach ekonomii jako guru. Sytuacja może być podobna do Forda i jego poglądów o inflacjoniźmie w najprostszej postaci czyli dodrukowaniu potężnych ilości pieniądza.
Ale zgodzę się, że kapitalizm bez skoku technologicznego może doprowadź do komunizmu lub innego systemu.

raczej tego nie doczekamy, to kwestia raczej setek a nie kilkudziesięciu lat

@RPG-7: Dokładnie.
@RPG-7: Przede wszystkim najpierw rozwinięcie czy tak naprawdę stworzenie interfejsów mózg-komputer, takich z prawdziwego zdarzenia, znacznie rozszerzających pamięć, percepcję, moc obliczeniową. A jak już dzięki nim staniesz się wystarczająco mądry i efektywny, to wtedy się wymyśli skuteczną drogę do nieśmiertelności :)
@RPG-7: Do zastąpienia człowieka we wszystkich lub większości działań potrzebna jest sztuczna inteligencja. Moim zdaniem nawet nie będzie potrzebny dochód gwarantowany bo bez zwiększania podaży pieniądza przy ogromnym skoku efektywności nastąpi gwałtowny spadek cen produktów, więc system może pozostać dalej kapitalistyczny tylko zmieni się skala. Zamiast płacić za chleb 2zł będziesz płacił za 1000 chlebów odpowiednik tej sumy.
Dochód gwarantowany byłby ideą tylko w sytuacji gdy możemy wytworzyć wszystkie produkty oraz
@BarekMelka: Jestem w stanie, ale bez obaw - przez takich jak wy państwo dalej się rozrasta i zwiększa swoją ingerencję w gospodarkę, przez co prędko taki scenariusz nie będzie zrealizowany. To jest poważniejszy problem: państwo hamujące nasz rozwój.