Aktywne Wpisy
NaczelnyAgnostyk +18
Od 19minut mam urodziny (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
enron +139
Temat ostatnio tu przemknął, więc tak sobie tylko napiszę że wytrzymaliśmy z żoną już 20 latek razem (ʘ‿ʘ)
Wiem, żadne osiągnięcie - raczej piszę, bo wciąż mam w pamięci gdy mnie przyhamowało w drodze do ołtarza jak sobie uswiadomiłem "o kurde, to już teraz!" a myśl o jakiejkolwiek rocznicy była czymś wirtualnym. Gdyby mnie ktoś wtedy zapytał, jak sobie wyobrażam naszą 20. rocznicę, to bym stwierdził że ja nie wiem czy ludzie tyle żyją xD
Nic to, trzymajcie kciuki byśmy na wzór moich dziadków świętowali kiedyś 65. rocznicę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A wszystkim tu życzę, by
Wiem, żadne osiągnięcie - raczej piszę, bo wciąż mam w pamięci gdy mnie przyhamowało w drodze do ołtarza jak sobie uswiadomiłem "o kurde, to już teraz!" a myśl o jakiejkolwiek rocznicy była czymś wirtualnym. Gdyby mnie ktoś wtedy zapytał, jak sobie wyobrażam naszą 20. rocznicę, to bym stwierdził że ja nie wiem czy ludzie tyle żyją xD
Nic to, trzymajcie kciuki byśmy na wzór moich dziadków świętowali kiedyś 65. rocznicę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A wszystkim tu życzę, by
Leo Baeck urodził się w 1873 roku w Lesznie. Tam też spędził swoje młodzieńcze lata, gdzie uczęszczał do Gimnazjum imienia Komeniusza i w 1891 roku zdał maturę. W 1894 podjął naukę we Wrocławiu w Konserwatywnym Żydowskim Seminarium Teologicznym, by później zostać wykładowcą w berlińskim Wyższym Instytucie Badań Żydowskich. W 1897 roku został rabinem i przydzielono pod jego przewodnictwo synagogę w Opolu przy ulicy Piastowskiej - dzisiaj już obiekt nie istnieje. Gdy miał 34 lata odszedł z synagogi. Przeniosł się natomiast do Dusseldorfu.
W międzyczasie pojawiła się praca Adolfa von Harnacka pt. "Istota Chrześcijaństwa", na którą Baeck odpowiedział "Istotą judaizmu".
Po wybuchu I wojny światowej był kapelanem Niemieckiej Armii. 15 lat po zakończeniu wojny, Baeck opowiedział się po stronie społeczności żydowskiej w opozycji do obejmujących władzę nazistów. W związku z tym został przewodniczącym Reichsvertretung der Deutschen Juden - organizacji reprezentującą środowisko żydowskie przed władzami III Rzeszy.
Gdy miał 70 lat zostal osadzony w obozie Teresienstadt, w miejscowości Terezin w Czechach. Został mianowany tam przewodniczącym Rady Starszych. Żydowskie środowiska w USA proponowały sfinansowanie ucieczki Baeckowi, ale ten odmówił.
Po II wojnie wyjechał do Londynu i został wykładowcą w herbajskiej szkole. Został również prezesem Światowej Unii dla Judaizmu Postępowego.
Zmarł 2 listopada 1956 w Londynie. Jest pochowany na cmentarzu żydowskim.
#judaizm #religia #niemcy