Wpis z mikrobloga

@Elusznik: znaczy lekarz wykonał swoją pracę zgodnie z obowiązującymi go procedurami. dobrze :-) Tylko dlaczego dyskutujemy o tym pod filmikiem na którym utalentowany, młody człowiek zdobywa srebro młodzieżowych mistrzostw świata.
Nie masz pojęcia o biomechanice i fizjoterapii, ale też jesteś młody więc masz dużo czasu na czytanie. Pozdrawiam.
@Elusznik: U ginekologa też byłeś pytać się o zdanie? Co ma kręgosłup do wzrostu? Wiesz, że 90% gówniaków ma problemy z kręgosłupem? W szkole w ławce stoisz czy siedzisz? W domu siedzisz przed kompem czy stoisz? Jak nie chcesz mieć problemów z kręgosłupem to musisz go wzmacniać...

Co powiesz na to, że ma na mój krzywy kręgosłup (praca biurowa here) 2 ortopedów i fizjoterapeuta NAKAZAŁ ćwiczyć na siłowni - mówię oczywiście
@Elusznik: Mirku, na zdrowy rozum. Jeżeli chcesz mieć zdrowy kręgosłup to musisz wzmacniać mięśnie. Poza tym, jeżeli nie budujesz podstaw (czyli największych mięśni) ciężko Ci będzie w przyszłości ruszyć dalej z ćwiczeniami. Hormon wzrostu to całkowicie inna sfera - nie wiem czemu przysiady mają niby zmniejszać hormon wzrostu. Potrafisz to wytłumaczyć?

Co do iluzji do ginekologa ( ͡° ͜ʖ ͡°) Faktycznie wyszło niefortunnie, ale chodziło mi o
@DodatnieUjemny jeszcze raz. hormon wzrostu jednym, robienie pleców drugim, a zbijanie ciężarem kręgów jeszcze innym. ja mówię tutaj o negatywnych skutkach trzeciej opcji, jednocześnie dbając o drugą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Elusznik: Nie no, nie jestem lekarzem, ale bez przesady. Zbijanie kręgów - cokolwiek to znaczy - progresywne robienie martwego ciągu nie zbije Ci kręgów i nie zrobi z Ciebie karła. Jeżeli będziesz stale zwiększał siłę mięśni (a na tym polega progres) pleców to one zadbają, aby kręgi były na swoim miejscu. Sam mam skrzywienie kręgosłupa, moja kochana matula ma spore problemy z kręgosłupem, więc trochę wiem od lekarzy. Zawsze mocno wskazane
@DodatnieUjemny tak jak mówiłem, moim znajomym jest człowiek, który przez 7 lat trenował na trampolinie akrobatykę. też nie jestem lekarzem, ale z historii opowiadanych przez niego i jego znajomych z klubu, taki nacisk na kręgosłup mu go zamordował, i facet mimo wysokich rodziców dociągnął tylko do 170 wzrostu. dzięki za poradę i kulturalną dyskusję ( ͡º ͜ʖ͡º)