Aktywne Wpisy
zielonzielon +1224
#sejm
"jeśli ktoś jest przeciwnikiem aborcji to niech jej sobie nie robi".
No i dziękuję, dobranoc. To powinno wyczerpać temat. Nie wiem czemu niektórzy tego nie rozumieją.
"jeśli ktoś jest przeciwnikiem aborcji to niech jej sobie nie robi".
No i dziękuję, dobranoc. To powinno wyczerpać temat. Nie wiem czemu niektórzy tego nie rozumieją.
essos +2
Mam pytanie do osób powyzej 25 roku życia. Czy posiadanie samochodu jest konieczne zeby moc jakąś poderwac?
W gruncie rzeczy auto nie ejst mi zbytio potrzebne, bo do sklepu se moge pojsc na nogach i nawet majac samochod pewnie tez bym chodził na nogach. Do roboty szybciiej sie niraz dostac komunikacją miejską dzieki buspasom, a do tego mzona sobie cos przegladac na telefonie zamiast tracić czas na jazde.
Czasem auto by sie
W gruncie rzeczy auto nie ejst mi zbytio potrzebne, bo do sklepu se moge pojsc na nogach i nawet majac samochod pewnie tez bym chodził na nogach. Do roboty szybciiej sie niraz dostac komunikacją miejską dzieki buspasom, a do tego mzona sobie cos przegladac na telefonie zamiast tracić czas na jazde.
Czasem auto by sie
Laurent Ferrier Galet Classic Square Sector Dial Tourbillon Double Spiral
Laurent Ferrier to z pewnością jedna z ciekawszych marek niezależnych w świecie zegarmistrzostwa. Ten człowiek to weteran tego biznesu, osobiście pracował dla Patka przez 37 lat. Poza tym pan Ferrier próbował swoich sił w wyścigach samochodowych- w 1979 wystartował nawet w dwudziestoczterogodzinnym Le Mans, zajmując trzecie miejsce w swojej klasie- tuż za niejakim Paulem Newmanem...
Dla nieznających francuskiego Mirków- "galet" to po francusku kamyk. To właśnie kamyk był inspiracją przy tworzeniu tego zegarka. Jest to część zainicjowanej w zeszłym roku kolekcji "Galet Square". Jak widzimy, zegarek zachowuje bardzo smukłe kształty, pomimo dążenia do wyostrzenia krawędzi.
Laurent Ferrier Galet Classic Square Sector Dial Tourbillon Double Spiral ma 41,5 milimetra szerokości, a koperta wykonana jest z 18-karatowego białego złota. Całość jest bardzo dobrze wykonana, zegarek nawet pod lupą prezentuje się idealnie w każdym calu.
Tarcza to prawdziwie magiczna część. Jak mówi sama nazwa, tarcza jest dwutonowa. Efekt uzyskany epatuje elegancją, a zarazem wyłamuję się z monotonnych dotychczas zegarków tej serii. Wskazówki zwane są "Assegai" i są charakterystycznym znakiem tej firmy. Assegai to rodzaj włóczni używanej przez jedno z afrykańskich plemion. Wszystkie trzy wykonane są ze złota, następnie ręcznie polerowane, a na zakończenie do ich produkcji używany jest ruten, co tłumaczy ich ciekawy kolor.
Mechanizm to prawdziwe arcydzieło zegarmistrzostwa. Nie mówię tu tylko o jego niezwykłym rozłożeniu, widocznych mostkach, czy przepięknym wykończeniu, ale o nietypowej konstrukcji tourbillona. Zamiast jednej sprężyny balansowej, zastosowano dwie, złączone ze sobą. Nie tylko pomaga to w lepszym zachowaniu chodu, ale również wygląda naprawdę imponująco. Dodatkowo, Tourbillon wykonuje pełen obrót co minutę.
Wykończenie mechanizmu to jak zwykle u Ferrier najwyższy poziom. Paski genewskie, misterne zdobienia... Cały mechanizm składa się ze 188 elementów, 23 kamieni i ma rezerwę chodu 80 godzin. Nazwany został LF 619.01.
Podsumowując, jeśli szukacie eleganckiego Tourbillona na najwyższym poziomie, przemyślcie zakup Laurent Ferrier Galet Classic Square Sector Dial Tourbillon Double Spiral. Pomimo skrywanego bogactwa, jest w idealnym rozmiarze i zdecydowanie potrafi zachować dyskrecję.
#watchboners #zegarki #zegarkiboners #zegarek #watch
@Pantokrator: cóż, moze 1800000 jeszcze nie, ale zarówno z własnej kolekcji, jak i ludzi z którymi rozmawiałem na priv (prosili o pomoc)- mógłbyś sie mocno zdziwić :)