Wpis z mikrobloga

#linux #security
Czołem mirki ( ͡° ͜ʖ ͡°) jaki polecacie obecnie program szyfrujący dyski na linuxa? Wiem o veracrypcie, jednak wiele osób poleca stosowanie stworzonego na Linuxa luksa. Które ciężej złamać i lepiej chodzi pod pingwinkiem?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fervi właśnie to, że jest wbudowane w system niewiele o nim świadczy. Windows też ma teoretycznie jakiś program do szyfrowania wbudowany, jednak w praktyce nie jest to to trudno obejść. Nie chcę tracić czasu na zapamiętywanie ~60 znakowego hasła, skoro i tak zostanie niebawem złamane. Wiem, że i tak każde hasło może kiedyś zostać połamane, ale właśnie o to mi chodzi, by nie za szybko ( ͡º ͜ʖ͡
  • Odpowiedz
@TMBRK: weź sobie veracrupt w takim razie, możesz zrobić odpowiedni plik - który jest Twoim nośnikiem danych, i aby go zamontować, potrzebujesz wpisać hasło. Hasło ma mieć ileś tam znaków, jeśli katalog wewnątrz ma strukturę NTFS - możesz go używać i na linuksie i na windowsie. a do tego możesz zrobić potrójne szyfrowanie (które jest wolne, ale jeśli to tylko dostęp do plików, to i tak nie odczujesz różnicy prędkości.
  • Odpowiedz
@Wladyslaw_Jagiello: Nie wiem co oznacza dla ciebie domyślne szyfrowanie :P Po prostu to działa trochę jak Veracrypt - sam decydujesz co szyfrujesz, tylko jak szyfrujesz partycje (systemową) to musisz to zapisać

@TMBRK: Tylko lepiej reinstall zrób, bo VC będzie miał sposób na zgranie danych i w locie szyfrowanie, ale nie wiem czy LUKS ma
  • Odpowiedz
@CaptainBryant: Da się (chociaż moim zdaniem to głupota, bo przeciętny informatyk podrzuci ci keyloggera i tyle z twojego hasła styknie); tylko musisz (chyba) zgrać dane, zaszyfrować, wgrać, dopisać gdzie trzeba, by z automatu chciał hasło przy starcie.

Ja osobiście mam dysk zaszyfrowany zewnętrzny (na USB) i działa to prawilnie, bo mając pakiet cryptsetup (ale nawet bez niego, tylko nie odszyfrujesz xd) każdy system linuksowy pyta się o hasło, nie trzeba
  • Odpowiedz
@TMBRK: Nie wiem ale z tego co piszą truecrypt "umarł", ale można się na niego jeszcze korzystać pobierając ze strony producenta. Poczytaj o LUKS oraz zainteresuj się pakietem dm-crypt.
  • Odpowiedz