Wpis z mikrobloga

#mikrokoksy powiedzcie mi jedno - co to sie teraz o--------a?
diety bezglutenowe, diety paleo, weganizm, sranizm, chuje muje dzikie weze, nisko weglowodanowe, wysokobialkowe, tluszczowe - po c--j to wszystko? czy naprawde marketing i ogolne s----------e, lenistwo i inne czynniki wplynely az tak bardzo na ludzi, ze w----------a ze swojej diety (w sensie zywienia, nie odchudzania), kolejne produkty? zdaje sobie sprawe, ze przykladaja sie do tego tez producenci, bo sporo produktow jest coraz bardziej s---------h i gorszej jakosci. ale naprawde trzeba n---------c wszedzie ta papka, ze to zle, tak nie schudniesz, w---------z gluten - jestes podludziem. jesz mieso - idz w c--j dziwolagu. dokad to wszystko zmierza?
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@YW5kcnplag Ale gdzie się tak o--------a? Chodzi ci o pseudo trenerów i tv? Każdy kto ma trochę oleju w głowie wie, że warto dostarczać wszystkich makro i mikro elementów wrzucając w siebie jak najmniej syfu. Tyle.
  • Odpowiedz
@YW5kcnplag: To wszystko chyba jest wynikiem potrzeby przynależności do stada. Wiesz, jesteś w jakieś specjalnej grupie, możesz poczuć się silnie i wyjątkowo. Oto jesteś Ty, który ma w posiadaniu tę tajemnicę, ten sekret lepszego życia - nie jesz [wstaw dowolny produkt lub substancję]!
Dodatkowo ludzie, angażując się fizycznie, psychicznie i często emocjonalnie w takie "zabawy", zdobywają wiedzę na dany temat - nierzadko całkiem sporą(pomińmy już fakt czy zagłębiają się w
  • Odpowiedz
@YW5kcnplag: dziwnie to zabrzmi ale 1. bogacimy sie 2. dorasta w lata dojrzale pokolenie ktore mlodosc przezywalo po komunie 3. pojawili sie milenialsi - wnioski: pojawia sie opor diet bo ludzi na to stac i zadtanawiaja sie nad tym co jedza. a ze czesc z tego to szarlataneria i pusta moda?
  • Odpowiedz
diety bezglutenowe, diety paleo, weganizm, sranizm, chuje muje dzikie weze, nisko weglowodanowe, wysokobialkowe, tluszczowe - po c--j to wszystko?

@YW5kcnplag: O ile dieta bezglutenowa w żywieniu osób bez nietolerancji pokarmowych nie ma wiele sensu, o tyle znam wiele osób którym dieta wegetariańska niesamowicie służy. Co do ograniczenia węgli i przewartościowania piramidy żywieniowej - nie rozumiem jaki masz z tym problem?
  • Odpowiedz
@easy_tf: chyba wlasciwie wszedzie, bo gdzie czegos nie czytam, wszedzie gluten-free. znajomi sie chwala, ze bez glutenu lepiej im sie biega. ja rozumiem, ze jelita r-------e, to i odstawienie glutenu moze wywyolac efekt "lekkosci", ale wciskanie tego kazdemu?

@Graf: haha, r-------a mnie ta recepta

ten sekret lepszego życia - nie jesz [wstaw dowolny
  • Odpowiedz
@rdza: nie, nie chodzi o to, ze mam z tym problem. tylko... te wpierzanie kazdemu jak leci wszystkiego z internetu. c--j, jestes gruby, zajebiemy ci 200g bialka i 50g wegli dziennie - schudnie mocno, ale nie bedzie sie nadawal do zycia.
i nie chodzi mi tutaj tylko o diete wysoko/nisko dla ktorejs z wartosci - tylko ogolnie, o takim... przewazaniu szali na ktorakolwiek ze stron, celem poprawienia zdrowia?
  • Odpowiedz
@YW5kcnplag: ostatnio zastanawiałem się właśnie po kiego c---a tak się katujemy, eliminacja pewnych produktów, spożycie tylko pewnej wąskiej grupy, w kółko to samo, życie s-------a a ja żre brokuły k---a z kaszą jaglaną, dlatego też zachowam różnorodność ale pod warunkiem zgodności kalorycznej
  • Odpowiedz
@JamMasterJay: dlatego mi podoba sie (w pewnym stopniu), podejscie warszawskiego koksa - jedz co chcesz, wygladaj jak chcesz. oczywiscie w----------e czekolady, bo miesci sie w makro nie przysporzy niczego dobrego, ale eliminowanie kolejnych produktow z diety? p-----l w takim razie wszystko, badz jak stachursky i odzywiaj sie sloncem.
  • Odpowiedz
(...) chodzi mi tutaj tylko o (...) przewazanie szali na ktorakolwiek ze stron, celem poprawienia zdrowia?

@YW5kcnplag: Każdemu służy coś innego. Ja się świetnie czuję na wysokotłuszczowej diecie, ktoś inny na wysokich węglach, kwestia żeby sprawdzić co jest dobre dla Ciebie.
Jasne, szablonowe wciskanie wszystkim tego samego jest bez sensu, z drugiej strony w latach 90 istniał tylko jeden model żywienia, teraz mamy przynajmniej w czym wybierać;)
  • Odpowiedz
  • 0
@YW5kcnplag
@easy_tf
@Graf i tak i nie. Jeśli jest to decyzja jednostki z powodu niedo*ebania mozgowego, to tak, racja. Tylko, że dużą część osób jest w chwili obecnej mocno uczulona na różne, coraz to bardziej dziwne rzeczy i sa tez różne choroby które wykluczają poszczególne produkty z diety. Z tad też taki a nie inny pomysł na diety. A że ludzie nie wglebiaja siębw to, że weganizm jest zalecany
  • Odpowiedz
@RegalWK: alez ja o tym wiem. robie swoje i nie ogladam sie na innych. ale zewszad atakuja mnie kolejne hasla typu: p-----l gluten, nie jedz jajek, zboza kiepskie, od ziemniakow utyjesz.
  • Odpowiedz
@YW5kcnplag: Nie zapominajmy również o tym, że człowiek posiada wbudowany instynkt żywieniowy, organizm podpowiada co powinien zjeść, pojawia się ochota na produkt, który jest bogaty w witaminy, minerały, które są dla nas potrzebne. Jedząc w kółko szejki białkowe i ryż z kurczakiem , mechanizm ten przestaje działać co odbija się na naszym zdrowiu
  • Odpowiedz
@YW5kcnplag: ej, ale sposób żywienia paleo jest bardzo spoko. To żadne p---------e typu weganizm albo gluten-free. W dużym skrócie - jesz możliwie najmniej przetworzone produkty. Mięso, warzywa, owoce.
  • Odpowiedz
@YW5kcnplag: chyba lekko przesadzasz nazywajac to w ten sposob. zeby w czymkolwiek nie polknac haczyka trzeba ta refleksje prowadzic - a jesli ja prowadzisz to wtedy masz zdrowe podejscie. Mam w bliskiej rodzinie osobe chora na celiakie i poniekad jest ona ofiara takiego podejscia "hipsterskiego" pt gluten jest zly ale grzanki w sałacie nke zaszkodzą. Dlatego nawoluje przed wszystkim do refleksji nad tym co jemy.
  • Odpowiedz
@mgalecki: o, to ja mam teraz pytanko - skoro masz w bliskim otoczeniu celiakczyka - czy moda na gluten-free produkty w jakims stopniu przyczynila sie do zwiekszenia dostepnosci takich produktow?
  • Odpowiedz
@YW5kcnplag: odkryłeś że ludzie stosują różne diety, z wielu mądrych lub głupich powodów. ty to jesteś jednak wybitny obserwator rzeczywistości stary. a ty jesz wszystko co nie jest trujące i leży w okolicy, czy jednak dzielisz jedzenie na posiłki i przygotowujesz je według jakieś klucza i dobierasz produkty z myslą o osiagnięciu jakiegoś rezultatu? jeśli to drugie, to o--------a się dokładnie to co sam robisz, tylko że z innych powodów.
  • Odpowiedz
@YW5kcnplag: jasne i to bardzo - ale za tym idzie tez bolesne zderzenie z na przyklad kelnerami ktorzy nie umieja przekazac tematu do kuchni jak trzeba. I jak pisalem jestesmy tez nieco ofiara takiej szydery z mody na bezgluten
  • Odpowiedz