Wpis z mikrobloga

Hej na jednej podsieci chcę mieć dostęp do internetu (WiFi) oraz dostęp do urządzenia podłączonego przez ethernet.

ifconfig:
http://wklej.org/id/2930361/

próba pingu:
http://wklej.org/id/2930364/

Co ciekawe kazałem pingać na konkretnym interfejsie a on cięgle próbował nie z tego IPika co trzeba.

Może jeszcze route:
http://wklej.org/id/2930367/

w tej konfiguracji nie widzę urządzenia nawet jak odłączę WiFi(czego nie rozumiem). Natomiast jak dodam maskę 255.255.255.0 na połączeniu po ethernecie to mogę się do niego zalogować ale nie mam dostępu do internetu (jak rozumiem cały ruch jest kierowany po kablu).

Da się to jakoś pogodzić?
w sumie to bym chciał, żeby odpytywał z addres 192.168.1.199 urządzenie 192.168.1.251
a wszystkie inne adresy pchał na router tak jak to robi teraz.

#sieci #linux
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xaoc: Najprostszym rozwiązaniem, jest wywalenie urządzenia na inną podsieć. Ale chwilę już próbuje zrozumieć sieci i chciałbym spróbować na jednej.
  • Odpowiedz
@xaoc: 'urzadzenie' nie jest w podsieci ktora jest na interfejsie enp3s0. Zmień adres tak, żeby się zgadzał. Dodatkowo dodaj na kliencie podłączonym do WiFi trasę 192.168.1.192/27 via 192.168.1.179. Nie mówię, że zadziała, ale może... :D
  • Odpowiedz
@xaoc: Maska musi byc taka sama na urzadzeniu jak i na twoim serwerze. Wnosze ze na urzadzeniu jest /24 dlatego ci nie dziala poki nie ustawisz takiej samej na serwerze. Ogolnie to jest troche dziwna konfiguracja i nie do konca rozumiem po co chcesz cos takiego osiagnac. Jesli chcesz miec wszystko na jednej sieci to zbridge'uj interfejsy ze soba na serwerze - ethernet+wifi i ustaw na bridge'u ipka w tej
  • Odpowiedz
@wu7c7i: Jak nie jest? http://42.pl/ipcalc/?a=192.168.1.199&m=27

@Dolan: Mam urządzenie (powiedzmy Rasberry Pi (chodź inne ale nie ważne)) które zgłasza się ze statycznym adresem IP 192.168.1.251/24 i jestem do niego podłączony po kablu na interfejsie enp3s0. Teraz mam WiFi z którego dostaje adres przez DHCP też z podsieci 192.168.1.0/24 (teraz mam 192.168.1.179) na interfejsie wlp2s0. I teraz chciałbym tak skonfigurować komputer, że jeśli chcę zagadać do 192.168.1.251 to
  • Odpowiedz
@xaoc: Ok czyli mimo tego, że urzadzenie jest wpięte po kablu bezpośednio do komputera nie możesz się na nie dostać bo komputer jest podłączony równocześnie na wifi?
  • Odpowiedz
@xaoc: No i niby jak to jest w sieci? RPi musi mieć adres z zakresu 192.168.1.193-222 z maską /27, bo to jest ichniejsza sieć 192.168.1.192/27 na eth0
  • Odpowiedz
@xaoc: Moglbys to zrobic za pomoca network namespace'ow. Natomiast ogolnie rzecz ujmujac to nie stosuje sie pokrywajacych sie ze soba sieci wpietych w jedno urzadzenie bo to rodzi problemy z kierowaniem ruchu. Najprostsze i najsensowniejsze rozwiazanie to wrzucenie 192.168.1.251 w inna podsiec jak sam zauwazyles i tak to sie w praktyce robi wtedy kiedy to jest mozliwe. Jak nie jest to sie robi network namespace'y/vrfy/routing-instance albo robi gdzies po drodze
  • Odpowiedz
@wu7c7i: Z tego co się orientuję to większa sieć może zawierać w sobie mniejszą i to nie problem. Po prostu urządzenia się widzą wzajemnie inaczej.

@flor4s: ok dzięki za odpowiedź. Po prostu mi się wydwało, że można to jakimś prosty route'm zrobić :)
  • Odpowiedz
@xaoc: Chyba sie nie rozumiemy. Przychodzi pakiet do routera, adres docelowy: 192.168.1.251. Zgadza się podsieć na interfejsie wlan0 i tam posyła pakiet (a właściwie posłałby, bo nie ma tam takiego hosta). Gdyby przyszedł pakiet na adres 192.168.1.194 to wtedy routerowi pasują 2 ścieżki na eth0 i wlan0, ale jako że eth0 ma dłuższą maskę wybiera właśnie jego.
W drugą stronę: masz notebooka po WiFi. Musisz go przekonać, żeby wysłał pakiet
  • Odpowiedz
@wu7c7i:

Przychodzi pakiet do routera, adres docelowy: 192.168.1.251.

Właśnie nie. To urządzenie jest podpięte do mnie bezpośrednio (nie chcę nic wysyłać do routera). Gdyby było podpięte (urządzenie) do routera nie było by problemu.

Dodajesz więc wpis 1.192/27
  • Odpowiedz