Wpis z mikrobloga

@Polska5Ever bardziej mi chodziło czy jest coś "nowego" mającego potencjał jak np 5x5 531 sheiko, rts, cube method, ptw, westside czy wiele innych.
W sensie bardziej doprecyzowane niż taki ogólny podział

@Strangeulation nie mów mi jak mam żyć
@HT-Ron: Zacznij od wysokiej obiętości i cyklami przechodź w wysoką intensywność. 2x15>3x10>4x8>5x5>10x3, przeliczasz % i lecisz od nowa. Parę lat progresji przed tobą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
cyklami przechodź

@easy_tf: Mógłbyś trochę doprecyzować jakby to miało wyglądać? Czaję zamysł, tyle nie wiem jak tkai cykl miałby trwać i od jakich procentów się zaczynać.
@pokey: Wybierasz czy chcesz bardziej siłowo czy sylwetkowo, jak siłowo to 4x8>5x5 (lub 3x5)>10x3 (później można jeszcze dać 3x3) zamiast wcześniejszego. Jak kompletnie siłowo to nawet 5x5>3x5>5x3>3x3>1x3.
W sumie to sam pod siebie musisz zrobić, co ci bardziej pasuje.

Dwie opcje:

1) Pikujesz przez 2-4 tygodni każdy cykl, możesz poprzez dokładanie obciążenia, możesz poprzez dokładanie powtórzeń.

2) Robisz zamierzony przedział na każdym treningu i ostatnią serię kończysz maksymalnie na 9RPE. Jak
@pokey: Ja bym dał 1/4 czasu w przedziale 15-10, 2/4 w przedziale 10-5 i 1/4 w 5-1.

Sposób 1 to założenie ile chce się na koniec mezocyklu (np za 4 tygodnie) osiągnąć czyli np 3x10 180kg w martwym. Przeliczasz obciążenie tak, że liniowo dodajesz obciążenie lub powtórzenia przez te 4 tygodnie tak, że ostatni trening to właśnie nowy rekord (a pierwszy dzień to odpowiednio=180kg-liczba treningów*dokładany ciężar).

Bardzo podobne do HST.