Aktywne Wpisy
Bimbas +39
#raportzpanstwasrodka U Mongoła na audiencji nowe polskie wykręty. Wzorcowe szury bez dwóch zdań. Zapytani co ich sprowadza do Kambodży i na ile przyjechali, odpowiadają z dziecięcą szczerością, że naoglądali się Łysego, Ropucha i Mańka, rzucili umierającą Europę z powodu wzrostu rachunków za prąd w Słupsku i Lęborku . Zostają na zawsze bez rekonesansu . Oczywiście już mają kanał na YT o hiper oryginalnej nazwie : coś tam w Azji i
Linnior88 +8
Poszłabym sobie na randkę (。◕‿‿◕。)
2 x 1,7kg ekstrakt słodu pale ale
1 x 1,7kg ekstrakt słodu jasny
na standardowe 23 l dość treściwego i mocno nachmielonego IPA
i pytania : jakie chmiele i dlaczego citra ( ͡° ͜ʖ ͡°) ? i ile tego wsypać w granulacie na pierwsze 60 min i na ostatnie 10-15min gotowania? czy dodać jakiś składnik fermentacyjny typu glukoza? i czy w ogóle będzie coś z tego pomysłu ? :)
a i jakie drożdże polecacie?
pozdrawiam serdecznie
@koluszek_wladca_muszek: porządnie zrób whirlpool
Zasada działania w filmie.
A podczas butelkowania (i przelewania na cichą) staraj się nie zasysać drożdży.
@koluszek_wladca_muszek: Jak chcesz to możesz się bawić w klarowanie żelatyną - 24h przed butlowaniem wymieszaj łyżeczkę żelatyny w szklance ciepłej wody i dolej do fermetatora i na 24h w chłodne miejsce. Paprochy ładnie opadną na dno.
Komentarz usunięty przez autora
@Lrrr
@Peter_Mountain
@Amaurosis
@siwyeresdwa Joł joł, robiłem dzisiaj to z ekstraktów ipa, po gotowaniu i ochlodzeniu (ok 5godz na balkonie :-o) wyszło 15 litrów brzeczki z 20 litrów wstawionej 17 blg, trochę zredukowalem dodając 2 litry wody, czyli blg będzie oscylować w granicach 15 blg. Dodałem do gotowania 50 g simcoe na godzinę 20 g Chinook na 10 min i 20 g citry na aromat na
tego fragmentu nie rozumiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) czyli miałeś 20 litrów 17blg, odparowało ci do 15 litrów. Dodałeś 2 litry i masz 15blg? xd