Witam szanownych Mireczków z #piwowarstwo i mam pytanie - chciałbym zrobić swoje pierwsze piwo, jako że nie chcę wydawać w uj hajsu na osprzęt do śrutowania i zabawy ze słodami (chociaż to kwintesencja warzenia piwa ( ͡°͜ʖ͡°) ) to chciałbym uwarzyć piwo z niechmielonych ekstraktów: 2 x 1,7kg ekstrakt słodu pale ale 1 x 1,7kg ekstrakt słodu jasny
na standardowe 23 l dość treściwego i mocno nachmielonego IPA
i pytania : jakie chmiele i dlaczego citra ( ͡°͜ʖ͡°) ? i ile tego wsypać w granulacie na pierwsze 60 min i na ostatnie 10-15min gotowania? czy dodać jakiś składnik fermentacyjny typu glukoza? i czy w ogóle będzie coś z tego pomysłu ? :)
@Lrrr: dzięki, takem myślał, mam jeszcze jedno miejsce ok 20 st ewentualnie piwnicza, ale tam jest jakieś 15-16 podejrzewam, zostawię na tydzień, przeleję i obaczymy :) thx again
2 x 1,7kg ekstrakt słodu pale ale
1 x 1,7kg ekstrakt słodu jasny
na standardowe 23 l dość treściwego i mocno nachmielonego IPA
i pytania : jakie chmiele i dlaczego citra ( ͡° ͜ʖ ͡°) ? i ile tego wsypać w granulacie na pierwsze 60 min i na ostatnie 10-15min gotowania? czy dodać jakiś składnik fermentacyjny typu glukoza? i czy w ogóle będzie coś z tego pomysłu ? :)
a i jakie drożdże polecacie?
pozdrawiam serdecznie