Wpis z mikrobloga

Witam szanownych Mireczków z #piwowarstwo i mam pytanie - chciałbym zrobić swoje pierwsze piwo, jako że nie chcę wydawać w uj hajsu na osprzęt do śrutowania i zabawy ze słodami (chociaż to kwintesencja warzenia piwa ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) to chciałbym uwarzyć piwo z niechmielonych ekstraktów:
2 x 1,7kg ekstrakt słodu pale ale
1 x 1,7kg ekstrakt słodu jasny

na standardowe 23 l dość treściwego i mocno nachmielonego IPA

i pytania : jakie chmiele i dlaczego citra ( ͡° ͜ʖ ͡°) ? i ile tego wsypać w granulacie na pierwsze 60 min i na ostatnie 10-15min gotowania? czy dodać jakiś składnik fermentacyjny typu glukoza? i czy w ogóle będzie coś z tego pomysłu ? :)

a i jakie drożdże polecacie?

pozdrawiam serdecznie
  • 44
  • Odpowiedz