Wpis z mikrobloga

@m_bielawski: wiem, że te wszystkie programy do gier są niby sprawdzane pod kątem oszustw ale przestałem wierzyć w to że nie ma w tym ingerencji człowieka gdy kiedyś graliśmy na bet-at-home w kasynie w ruletkę. I sposobem progresywnej stawki po kilku godzinach byliśmy jakieś 3000 zł na plus, aż nie wypadło 15 razy pod rząd czarne co jest wręcz niemożliwe.
@Cuntenti:
1) Poker to nie ruletka
2) Wylosowanie czarnego 15x pod rząd nie jest niemożliwe, tylko ma dość niskie prawdopodobieństwo - 0.002%. W zasadzie, to chcesz znać prawdopodobieństwo wypadnięcia 14 kolejnych czarnych, gdy raz już zostało wylosowane. To jest około 0.00415%. Czyli taka sytuacja zdarza się (statystycznie) raz na 24000 wypadniętych "czarnych". Biorąc pod uwagę ilość losowań tej wirtualnej ruletki w ciągu doby, pewnie zdarza się to kilka razy dziennie.
@m_bielawski:

1) wiem, że w pokerze duże znaczenie mają umiejętności i strategia ale na dłuższą metę jak ktoś ma słabszą cały czas kartę to w końcu polegnie.
2) Wierzę w Twoje obliczenia, więc skoro wyliczyłeś, że taka sytuacja ma rację bytu raz do 24 000 to powinna zdarzać się nie kilka razy dziennie a raz na 9-10 dni (w ruletce jedna tura trwa 30 sekund).