Wpis z mikrobloga

@Jaggen: Jeśli tego nie ma w ustawieniach to kolejny argument za tym żeby nie używać gnome 3. Po za tym jeszcze możesz szukać w ustawieniach dconf czy z czego tam gnome korzysta domyślnie. Tam często jest ukryte dużo więcej opcji, których programistom gnome nie chciało się programować w okienkach z ustawieniami ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Ewentualnie złóż jakieś sensowne zapytanie do google i szukaj bo większość
  • Odpowiedz
  • 0
@jaguar-thornproof gnome shell z dash to dock (z gnome extensions wziete) rozszerza konfigurowalnosc prawej belki
@Kryspin013 ale gnome 3.22 to na prawdę niezłe środowisko. Wahałem się sporo, skakałem pomiędzy plasmą, xfce, mate, cinnamonem ale to po pierwszej nieudanej "randce" z każdą kolejną pokazywało pazury. Z wydania na wydanie coraz szybsze. Ps. Pogadam z Arch-owcami, aczkolwiek to bardzo specyficzna grupa :-)
  • Odpowiedz
@Jaggen: Wiem, że fajne tylko niestety ma problem z własną tożsamością. I jak ustawisz autoukrywanie to rozumiem, że nie rezerwuje ci powierzchni? Zresztą chwila, jak ustawisz nie rezerwowanie powierzchni to panel z ikonami będzie nachodził na okna w taki sposób że nie będziesz mógł z tych okien korzystać w tej części. Jak teraz o tym myślę to trochę bez sensu. Jesteś pewien że oto ci chodzi? Możesz ustawić inteligentne ukrywanie
  • Odpowiedz
@yoloBaklawa: Pińćset standardów gtk nie kompatybilnych wstecz, przepisywanie tych samych aplikacji od nowa, ukrywanie nawet najprostszych ustawień środowiska w taki sposób że potrzebujesz zewnętrznych programów do ich edycji a czasami kończy się to edycją pliku swego rodzaju gnomowego "windowsowego rejestru" (dconf). Upośledzone środowisko które trzeba naprawiać wtyczkami, które często przestają być kompatybilne z z każdą nową rzeczą gnome shell. Osobny theme dla shella i dla aplikacji gtk. Client side decoration
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Dokładnie o to chodzi, autoukrywanie (wraz z inteligentnym) działa jak najbardziej ok. To, że mi panel zasłoni trochę powierzchni to nie szkodzi, tak to właśnie ma działać. Cairo Dock realizuje ten pomysł bezproblemowo.

Nie jest to jakieś must have, ale mi by pracę ułatwiło ;)
  • Odpowiedz
@Jaggen: Ok, niestety na 95% jestem pewien, że bez ingerencję w kod nie da się tego ustawić. Ot takie zabezpieczenie żeby użytkownik sobie niczego nie popsuł :/

Póki co to zauważyłem, że tylko twórcy xfce coś takiego zrobili i z tego co ty piszesz twórcy cario dock. Te wtyczki do gnome chyba są napisane w js, napisz na wypoku może ktoś ci podpowie jak zmodyfikować wtyczkę, ewentualnie sam ogarniesz. Podejrzewam
  • Odpowiedz