Jak to jest z tym istnieniem duszy? Do niedawna bylem wirzący, ale gdzies tak od 3lat sila mojej wiary spadała i aktualnie znajduje sie na poziomie 44%. Ani nie wykluczam, ani nie zaprzeczam, chciaz tu juz nie do konca, bo jednak troche bardziej prawdopodobne wydjae mis ie, ze to co mowi religia jest mało prawdopodobne. No bo niby dlaczego akurat człowiek mialby mieć dusze? Jestesmy tylko malym atomem w skali wszechświata
Ale ostatnio ktos mi uswtadomil, ze nawet z naukowego punktu widzenia możliwe jest istnienie duszy. Fizycy nazywają dusze energią :) sam Albert Einstein nie wykluczał istnienia duszy. stwierdził, że pytanie o istnienie duszy jest otwarte. Widzialem tez kiedyś artykuł o fizyce kwantowej, który właśnie poruszał kwestie energii pochodzącej z ciała ludzkiego, która nie znika po jego śmierci. czytałam to dosyć dawno, więc nie jestem w stanie podrzucić linku. Ktos wie cos na ten temat?
@sonep: czyli wiara w Boga to wiara katolicka? Przecież są też inne wiary w Boga, po co to słowo tutaj "czyli" uważasz, że abo jest wiara katolicka albo nic nie ma?
@BedeKiedysMarsjaninem: No chyba nie nietrudno sie domyśli, ze skoro pisze, o wierze katolickiej, to mam na myśli Boga, ktorego oni opisują. Jakiegos Mahometa, ktory czeka z dziwkami w niebie nawet nie biore pod uwage
@JamJurcia te 21 gram to powietrze które ci zalega w płucach i mechanizmy które zostawiają sobie zapas na tyle żeby nigdy nie wypuścić całego powierza (zapadnięte płuco czy coś byłoby skutkiem puszczenia tych 21 gram)
@BedeKiedysMarsjaninem: No to nie czytaj. Ja tez nie potrzebuje twoich wypocin Trudno wierzyć we wszystkich Bogow, a te setki z chyba dupy wząłeś. Większosc, to mity
Ale ostatnio ktos mi uswtadomil, ze nawet z naukowego punktu widzenia możliwe jest istnienie duszy. Fizycy nazywają dusze energią :) sam Albert Einstein nie wykluczał istnienia duszy. stwierdził, że pytanie o istnienie duszy jest otwarte. Widzialem tez kiedyś artykuł o fizyce kwantowej, który właśnie poruszał kwestie energii pochodzącej z ciała ludzkiego, która nie znika po jego śmierci. czytałam to dosyć dawno, więc nie jestem w stanie podrzucić linku. Ktos wie cos na ten temat?
#nauka #fizykakwantowa #religia #pytaniedoeksperta #przemyslenia
@sonep: czyli wiara w Boga to wiara katolicka? Przecież są też inne wiary w Boga, po co to słowo tutaj "czyli" uważasz, że abo jest wiara katolicka albo nic nie ma?
@sonep: W każdej religii gdzie jest Bóg jest to inny Bóg bo jest inaczej opisywany, a w sumie według różnych wyliczeń religii jest od 4000 do 10000
Fides et Ratio Jan Paweł II
http://adonai.pl/jp2/pliki/fer.pdf