Wpis z mikrobloga

Mirki z tagu #elektronika i #elektryka potrzebuję porady.

Potrzebuję zasilić wzmacniacz napięciem 22V DC. Posiadam 6 ogniw li-ion 18650 (każde po 3,7V), które po połączeniu szeregowo dają potrzebne mi napięcie. Jednak zależałoby mi na ładowaniu tych ogniw za pomocą ładowarki 12V i w tym miejscu pojawia się pytanie do Was. Jak to ogarnąć?

Jeśli macie inne pomysł jak to zasilić to proszę o propozycję. Testowałem też akumulator 12V + przetwornicę step-up ale wolałbym inne rozwiązanie, bez użycia step-up.
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DMTcorp: zabezpieczenie już mam.

Czy można zrobić taki dziwny układ, że ładować będę równolegle 2 akumulatory po 12V, a do wzmacniacza będą one podpięte szeregowo, tak żeby dawały mi te 24V?
  • Odpowiedz
@davgranded: Możesz, tylko musisz pilnować czy napięcie na poszczególnych ogniwach Ci się z czasem nie rozjedzie, dlatego najwygodniej jest łączyć wszystko równolegle i stosować przetwornice step-up i/lub step-down. Weź pod uwagę też to, że w pełni naładowane akumulatory będą miały 25V, a nie 22V, oczywiście pod obciążeniem napięcie spadnie, ale jak bardzo to zależy od jakości ogniw i poboru prądu przez wzmacniacz, fajnie byłoby to zmierzyć przy montażu układu.
  • Odpowiedz
@goldpin: testowałem przetwornicę step-up, taką z potemcjometrem. Pomimo, że regulowałem napięcie wejściowe na odłączonym zasilaniu, to spaliła mi jeden wzmacnicz. Napięcie nie przekraczało maksymalnego napięcia wejściowego wzmacniacza dlatego trochę jestem sceptycznie nastawiony do tego rozwiązania. Jakie jest Twoje doświadczenie z tego typu przetwornicami? Oprócz tego napięci 22 (ogólnie nie musi być dokladnie tyle. Moze byc 20-30) potrzebuje jeszcze napiecie 5V do zasilenia modulu bt.
  • Odpowiedz