Aktywne Wpisy
TurboMarcin +10
Poznałem na studiach laske jakoś miesiąc temu. Normalnie znajomość sie rozwijała w piątek sobie pisaliśmy i ja zapytałem czy zobaczymy sie w wakacje bo tak to przez 3 miesiace kontakt sie urwie a szkoda by było to mi odpisała "haha to miło mi". Potem coś napisałem na inny temat i juz nie wyświetliła wiadomości. W niedzielę sie odezwałem, że chyba jednak nie aż tak miło skoro sie nie odezwała. A ta ze
Lukardio +19
Skoro #imigranci z #ukraina się nie podobają to kogo wykopki najchętniej by widzieli
#demografia sprawia że za parę lat będzie rocznie ubywać 200tys osób z #pracbaza każdego roku a później 250-300tys
co sprawi że wzrost gospodarczy będzie dławiony
Stety czy nie #polska to nie #niemcy i nie jesteśmy dużą konkurencją dla cywilizowanych krajów, nawet Ukraińcy wolą ich niż Polska
To jakie propozycje
#polska #gospodarka #gruzja #azja #chiny #indie #januszebiznesu #pracbaza #ekonomia #
#demografia sprawia że za parę lat będzie rocznie ubywać 200tys osób z #pracbaza każdego roku a później 250-300tys
co sprawi że wzrost gospodarczy będzie dławiony
Stety czy nie #polska to nie #niemcy i nie jesteśmy dużą konkurencją dla cywilizowanych krajów, nawet Ukraińcy wolą ich niż Polska
To jakie propozycje
#polska #gospodarka #gruzja #azja #chiny #indie #januszebiznesu #pracbaza #ekonomia #
Skąd polska ma brać pracowników
- Gruzja 7.3% (47)
- Azerbejdżan, Kazachstan, Kirgistan 3.1% (20)
- Rosja, Białoruś 8.8% (57)
- Indie, Bngladesz 5.6% (36)
- Chiny, Wietnam 14.7% (95)
- Filipiny, inne dalekie kraje 15.5% (100)
- Afryka 5.9% (38)
- Inne kraje 5.3% (34)
- Lepsza jednak stagnacja gospodarcza 24.3% (157)
- Nie wiem / nie mam zdania 9.6% (62)
Parametry: 16° BLG, 10 IBU, 7% ALK, 32 EBC
Receptura na 17L
Zasyp:
Pale Ale 4,1 kg
Żytni 1 kg
Carawheat 0,5 kg
Carafa II 0,05 kg
Chmielenie:
Iunga 12 g 60'
Lubelski 8 g 60'
Drożdże:
Piekarskie prasowane "Babuni" 25 g
Dodatki:
Jagody jałowca 40 g
Świeże gałązki jałowca (ze 3 garście) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zacieranie: Wsypałem ześrutowane słody do 16L wody o temp 67°C + 20 g zmiażdżonych jagód jałowca. Przykrywam garnek przykrywką i wracam za 70'. Garnek owinięty folią aluminiową w celu lepszego trzymania temperatury. Po 70' wracam, temperatura zacieru 64°C, podgrzewam więc do 72°C, odczekuję 10' i robię wygrzew.
Filtracja: Na dnie fermentora z zamontowanym sraczwężykiem układam ~3 garście świeżych gałązek jałowca, następnie przenoszę młóto. Po kilku minutach przeprowadzam filtrację do osiągnięcia ~18L brzeczki.
Gotowanie: Gotuję ~60', chmiele dodaję od początku, są to resztki jakie mi zostały z poprzednich warek, na ostatnie 15' dorzucam 20 g zmiażdżonych jagód jałowca. Następnie szybko chłodzę brzeczkę do 17°C i przelewam do fermentora jednocześnie ją napowietrzając. *
Fermentacja: Do brzeczki o temp. 17°C dodaję 25 g (1/4 kostki) drożdży piekarskich, prosto z opakowania. Drożdże szybko ruszają, przy temperaturze otoczenia ~18°C brzeczka w szczytowym momencie miała prawie 26°C.
Sam jestem ciekaw efektu, to moje pierwsze podejście do tego stylu. Mam nadzieję że wyjdzie z tego coś fajnego, co będę chciał powtórzyć. Za kilka dni wracam z podróży i rozleję ten specyfik, dam znać co z tego wyszło. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Większość surowców zakupiłem w ulubionym sklepie piwowarskich Mirków i Mirabelek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#piwo #piwowarstwo #browarwizna #twojbrowar #piwnahipsterka
P.S. kiedys miałes lepszy biceps xD
P.S.2 lecisz do Radomia? xD
@BJXSTR też piłem Koniec Świata z pompy ( ͡° ͜ʖ ͡°) IMO klasa, taka zupka piwna.
2. błyszczącą stroną folii do środka czy matową?
a folię zostaw do kanapek bo nic nie daje albo wręcz wychładza