Aktywne Wpisy
Nacho_Libre +14
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
koniolizator +20
Kto jest w Waszym #top murzynów?
U mnie na pewno (kolejność przypadkowa)
- KSI (z tych starych filmików z Vine)
- CJ z San Andreas
- Jeremy Fielding (na YouTube niezły mózg-inżynier, normalnie jak zwykły człowiek)
- Jabrils (na YouTubie, pisze bekowe programiki z użyciem sieci neuronowych)
- Neil DeGrass Tyson (ten naukowy m----n, czasami nieściśle opowiada, ale talentu popularyzotarskiego mu odmówić nie można)
U mnie na pewno (kolejność przypadkowa)
- KSI (z tych starych filmików z Vine)
- CJ z San Andreas
- Jeremy Fielding (na YouTube niezły mózg-inżynier, normalnie jak zwykły człowiek)
- Jabrils (na YouTubie, pisze bekowe programiki z użyciem sieci neuronowych)
- Neil DeGrass Tyson (ten naukowy m----n, czasami nieściśle opowiada, ale talentu popularyzotarskiego mu odmówić nie można)
Parametry: 16° BLG, 10 IBU, 7% ALK, 32 EBC
Receptura na 17L
Zasyp:
Pale Ale 4,1 kg
Żytni 1 kg
Carawheat 0,5 kg
Carafa II 0,05 kg
Chmielenie:
Iunga 12 g 60'
Lubelski 8 g 60'
Drożdże:
Piekarskie prasowane "Babuni" 25 g
Dodatki:
Jagody jałowca 40 g
Świeże gałązki jałowca (ze 3 garście) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zacieranie: Wsypałem ześrutowane słody do 16L wody o temp 67°C + 20 g zmiażdżonych jagód jałowca. Przykrywam garnek przykrywką i wracam za 70'. Garnek owinięty folią aluminiową w celu lepszego trzymania temperatury. Po 70' wracam, temperatura zacieru 64°C, podgrzewam więc do 72°C, odczekuję 10' i robię wygrzew.
Filtracja: Na dnie fermentora z zamontowanym sraczwężykiem układam ~3 garście świeżych gałązek jałowca, następnie przenoszę młóto. Po kilku minutach przeprowadzam filtrację do osiągnięcia ~18L brzeczki.
Gotowanie: Gotuję ~60', chmiele dodaję od początku, są to resztki jakie mi zostały z poprzednich warek, na ostatnie 15' dorzucam 20 g zmiażdżonych jagód jałowca. Następnie szybko chłodzę brzeczkę do 17°C i przelewam do fermentora jednocześnie ją napowietrzając. *
Fermentacja: Do brzeczki o temp. 17°C dodaję 25 g (1/4 kostki) drożdży piekarskich, prosto z opakowania. Drożdże szybko ruszają, przy temperaturze otoczenia ~18°C brzeczka w szczytowym momencie miała prawie 26°C.
Sam jestem ciekaw efektu, to moje pierwsze podejście do tego stylu. Mam nadzieję że wyjdzie z tego coś fajnego, co będę chciał powtórzyć. Za kilka dni wracam z podróży i rozleję ten specyfik, dam znać co z tego wyszło. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Większość surowców zakupiłem w ulubionym sklepie piwowarskich Mirków i Mirabelek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#p--o #piwowarstwo #browarwizna #twojbrowar #piwnahipsterka
P.S. kiedys miałes lepszy biceps xD
P.S.2 lecisz do Radomia? xD
@BJXSTR też piłem Koniec Świata z pompy ( ͡° ͜ʖ ͡°) IMO klasa, taka zupka piwna.
2. błyszczącą stroną folii do środka czy matową?
a folię zostaw do kanapek bo nic nie daje albo wręcz wychładza