Wpis z mikrobloga

Korzystając z okazji iż znalazłem trochę więcej wolnego czasu, zeszłego tygodnia popełniłem kilka warek, w tym p--o które nazwałem Salva Mea, a'la fińskie sahti ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Parametry: 16° BLG, 10 IBU, 7% ALK, 32 EBC

Receptura na 17L

Zasyp:

Pale Ale 4,1 kg
Żytni 1 kg
Carawheat 0,5 kg
Carafa II 0,05 kg

Chmielenie:

Iunga 12 g 60'
Lubelski 8 g 60'

Drożdże:

Piekarskie prasowane "Babuni" 25 g

Dodatki:

Jagody jałowca 40 g
Świeże gałązki jałowca (ze 3 garście) ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zacieranie: Wsypałem ześrutowane słody do 16L wody o temp 67°C + 20 g zmiażdżonych jagód jałowca. Przykrywam garnek przykrywką i wracam za 70'. Garnek owinięty folią aluminiową w celu lepszego trzymania temperatury. Po 70' wracam, temperatura zacieru 64°C, podgrzewam więc do 72°C, odczekuję 10' i robię wygrzew.

Filtracja: Na dnie fermentora z zamontowanym sraczwężykiem układam ~3 garście świeżych gałązek jałowca, następnie przenoszę młóto. Po kilku minutach przeprowadzam filtrację do osiągnięcia ~18L brzeczki.

Gotowanie: Gotuję ~60', chmiele dodaję od początku, są to resztki jakie mi zostały z poprzednich warek, na ostatnie 15' dorzucam 20 g zmiażdżonych jagód jałowca. Następnie szybko chłodzę brzeczkę do 17°C i przelewam do fermentora jednocześnie ją napowietrzając. *

Fermentacja: Do brzeczki o temp. 17°C dodaję 25 g (1/4 kostki) drożdży piekarskich, prosto z opakowania. Drożdże szybko ruszają, przy temperaturze otoczenia ~18°C brzeczka w szczytowym momencie miała prawie 26°C.

Sam jestem ciekaw efektu, to moje pierwsze podejście do tego stylu. Mam nadzieję że wyjdzie z tego coś fajnego, co będę chciał powtórzyć. Za kilka dni wracam z podróży i rozleję ten specyfik, dam znać co z tego wyszło. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Większość surowców zakupiłem w ulubionym sklepie piwowarskich Mirków i Mirabelek ( ͡° ͜ʖ ͡°)


#p--o #piwowarstwo #browarwizna #twojbrowar #piwnahipsterka
BJXSTR - Korzystając z okazji iż znalazłem trochę więcej wolnego czasu, zeszłego tygo...

źródło: comment_3l4OieOuWkHR8nLCRMXXg5QowBjwI0vp.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BJXSTR: piłem sahti i black sahti z Pinty oraz PP (butelki) i było kozackie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

P.S. kiedys miałes lepszy biceps xD

P.S.2 lecisz do Radomia? xD
  • Odpowiedz
@BJXSTR: użyj koca termicznego w takim razie i strona koca ma znaczenie:

Ochrona przed wyziębieniem: strona w kolorze srebrnym powinna się znajdować od strony ciała, umożliwia to reflektowanie ciepła ciała i zmniejsza ryzyko wychłodzenia. Ochrona przed przegrzaniem: strona w kolorze złotym powinna się znajdować od strony ciała, reflektowanie promieni słonecznych nie pozwala na nagrzewanie ciała.


a folię zostaw do kanapek bo nic nie daje albo wręcz wychładza
  • Odpowiedz
@BJXSTR: I co z tego wyszło? Mam w planie sahti, ale nie wiem czy użyć normalnych drożdzy czy piekarniczych? Jak długo trwała fermentacja na nich? Kilka dni? Butelkowales od razu?
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Halski burzliwa ze 3 dni, przelałem na cichą dla pewności na 7 dni i do butelek. Nagazowało się normalnie. Trochę za dużo dałem żyta chyba bo ludzie narzekali że zbyt gęste, ale odbiór raczej pozytywny. Na pewno ciekawe, na pew o coś innego. Jak robisz sahti to kup jakies piekarskie i już ;-)
  • Odpowiedz