Wpis z mikrobloga

@Prince_Prospero: no nie. To nie jest portal randkowy, tylko tam się zawiera transakcje kupna-sprzedaży, czy tam najmu. Piszemy po ludzku "dzień dobry", "pozdrawiam" i inne egzotyczne twory jak "dziękuję z góry za odpowiedź". Tak ciężko napisać kulturalną wiadomość do obcej osoby?
  • Odpowiedz
@Kargaroth: A co jest niekulturalnego w "cześć"? W pracy do stałych klientów też mówię cześć, do sąsiadów znanych z widzenia też. Na allegro też "cześć". Nikt (NIKT!) o to nie miał pretensji. Do mnie też w gruncie rzeczy obcy ludzie mówią "cześć" i spoko.
  • Odpowiedz
@Kargaroth: fakt, można trafić na osobę mającą kija w dupie, ale na kilkaset wysłanych wiadomości na olx (a ilość idzie w tysiące jeśli dołączyć do tego allegro) tylko wspomniana osoba się obruszyła. Tym bardziej że to była młoda dziewczyna.
  • Odpowiedz
@Vladimir_Kotkov: można mieć kija w dupie, ale to jak się wypowiadasz świadczy o TWOJEJ kulturze, a nie odbiorcy.
Absolutnie zawsze jak piszę do obcej osoby to piszę per pan/pani, piszę "dzień dobry" i piszę "pozdrawiam serdecznie". Nieważne czy to allegro, olx, mail do sklepu, czy cokolwiek innego. Póki nie mam pewności że mogę przejść na stosunki bardziej koleżeńskie, to do każdego odnoszę się oficjalnie.
  • Odpowiedz
@Kargaroth: ja staram się dopasować styl wypowiedzi do osoby z którą dyskutuję. Jak widzę niechlujny opis pełen błędów ortograficznych, skrótów ("morzna sb sprawdzić") to nie będę się wysilał na pisanie "szanowna Pani byłaby może zainteresowana [...]" tylko piszę po prostu "Cześć". Nie rozpętujmy tu gównoburzy z powodu mojego #zalesie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Vladimir_Kotkov: mi też nie robi różnicy jak się do mnie powie cześć. Śmiesznie też jak jakiś 12-letni dzieciak w kolejce do kasy powie "przepraszam Pana, czy mógłby Pan..." :D
Ale zawsze trafisz na kogoś kogo możesz urazić, więc nie ma się co dziwić że ludzie wymagają szacunku przy zwracaniu się do nich, a nie nazywanie ich #!$%@? rakiem. Lekkie przegięcie po prostu.
  • Odpowiedz
ludzie wymagają szacunku przy zwracaniu się do nich, a nie nazywanie ich #!$%@? rakiem

@Kargaroth: no to jednak ktoś komu przeszkadza "cześć" że aż to porównuje do "#!$%@? rak" jak najbardziej zasługuje na to drugie określenie
  • Odpowiedz
@Vladimir_Kotkov: Po prostu 'cześć' to takie niegrzeczne spoufalanie się. Zresztą odpowiedziała Ci w miarę normalnie, (chociaż sama mogłaby użyć formy 'nie jestem z Panem na Ty').
No co poradzisz, nic nie poradzisz.
  • Odpowiedz
@Vladimir_Kotkov wyluzuj, sam piszę w stylu "Cześć Maciek, jestem zainteresowany twoim telefonem. Czy jest szansa spotkać się dziś o tej i o tej? Pozdrawiam". To jest tak naturalne, że aż dziwią mnie te wszystkie komentarze wyżej XDD
edit. poza tym nierzadko spotykając się osobiście podaję rękę i się przedstawiam, zawsze łatwiej się negocjuje a i atmosfera jakaś taka milsza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz