Wpis z mikrobloga

#rower
Mirki, coś mi skrzypi w pedałach SPD (chyba m520), w zasadzie tylko w mokrych warunkach. Serwis mówił, że to może support, ale serwis suportu nie pomógł. Rozkręcenie pedałów, wyczyszczenie i przesmarowanie powinno pomóc? Jakiego smaru użyć, jakiegoś zwykłego do łożysk z Castoramy, czy lepiej jakiś specjalny?
Pozdro
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@trace_error no tak, specjalny klucz... W serwisie za to zaśpiewali pięć dych, więc przy cenie pedałów całkiem sporo (podobno sporo pieprzenia się).
Trzy sezony zrobione, nie mam pojęcia ile km, około 5-6 tys.

Teraz to nie wiem czy mi się opłaca samemu i kupić klucz, czy iść do serwisu, czy kupić nowe.
  • Odpowiedz
@morgahard: kluczyk 7zł, smar do łożysk i tak się przydaje mieć. Samo przesmarowanie problematyczne nie jest - odkręcić, wyczyścić, nałożyć smar i zakręcić. Więcej zabawy jest z kasowaniem luzu (jeśli jest), bo trzeba z wyczuciem kontre dokręcić - najlepiej na imadle.
  • Odpowiedz
@morgahard: ja smarowalem jak cos skrzypialo. tylko do konca nie wiem jak niby reszta to smarowala. ja normalnie - pedal w imadlo, ten plastikowy dynks na trzpien, duzy mocny klucz, odkrecasz, czyscisz, ladujesz do oporu smaru do srodka i zakrecasz. juz to sie samo w srodku nasmaruje z czasem, przeciez to obieg zamkniety.
  • Odpowiedz