Aktywne Wpisy
BELM0ND0 +691
Plusujcie potężny zbiornik- Racibórz Dolny. Przyjmie 185 mln metrów sześciennych wody co pozwala na przechwycenie fali z powodzi tysiąclecia. Chroni 2,5 miliona ludzi z trzech województw: śląskiego, opolskiego i dolnośląskiego.
#powodz
#powodz
federiczii +876
http://www.huffingtonpost.com/entry/peter-sloterdijk-man-machine-interview_us_55e37927e4b0aec9f3539a06
#publicystyka #filozofia #sloterdijk
Niemniej jego rozważania są dosyć interesujące - szczególnie te na temat trzech wielkich monoteizmów.
@rainkiller: Prawdopodobnie, ja miałem inne wrażenie, być może też czytaliśmy coś innego. Nie powiedziałbym, że jest ciężki, a szeroki. Psychologiczny engram to trochę masło maślane ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wiedza z jakiej korzysta jest szeroka, sam Sloterdijk jest uważany za kontynuatora szkoły frankfurckiej, zdziwiłbym się gdyby tam nie było psychoanalizy.
Tej o 3 monoteizmach (Gorliwość Boga) jeszcze
Wydaję mi się, że w pewnym momencie historii część filozofów odeszła od pytań, które dotyczyły sfery emocjonalnej człowieka i jego poszukiwań jako istoty będącej w świecie i odczuwającej cierpienia związanego z egzystencją - mam tu na myśli głównie myśl oświeceniową, epistemologię etc. Nie chcę przez to powiedzieć, że ten
Cognitive neuroscience.